А как ще изкарат горивото ?
Предишна тема  |  Следваща тема  >

Създайте нова тема  Напишете отговор
Чернобил > Категория - Общи въпроси

Автор Съобщение
na4red
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: ВАРНА
А как ще изкарат горивото ?   Отговорете с цитат   

Стана ми интересно ...някой има ли си на идея как ще бъде изкарано остатъчното гориво от гръмналия 4 блок на Чернобил ? Нали казават че след като построят саркофага ще вадят от реактора и от недрата на 4 блок всичкото останало високорадиоактивно гориво което ще складират в специално построените за тази цел ядрени хранилища Rolling Eyes . Как според вас ще стане това - на документалните кадри от филмите за аварията се вижда как роботите блокират и тогава вкарват био-роботи (хора) - всяка техника се побърква от радиацията - как ше се реши този проблем според вас ? Има ли някакъв начин това гориво да бъде изкарано и ако да какъв е той според вас ? Никой нормален човек според мен не би се съгласил да влезе вътре за да работи ! Горивото е затрупано под стотици тонове строителни материали , пясък ....как ли ще решат проблема Идея
Мнение Пет Фев 29, 2008 6:13 pm
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bingalino
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Плевен
  Отговорете с цитат   

Според мен пак с био-роботи.Има много хора които загърбват опасностите само и само да изкарат пари.
Crying or Very sad
Мнение Пет Фев 29, 2008 6:27 pm
na4red
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: ВАРНА
  Отговорете с цитат   

Чак пък толкоз.....че то по добре да си продаде бъбрека в Германия отколкото да влезе вътре в реактора Shocked Аз не бих го направил никога ...пък и съмнявам се Украйна да изкара кой знае какви суми за това ....не си заслужава според мен такава смърт Shocked
Мнение Пет Фев 29, 2008 6:40 pm
Sunny
Dictador
Dictador

Местожителство: Някъде там ...
  Отговорете с цитат   

Доколкото помня в плана на новия саркофаг влизаше монтирани на тавана му съоръжения, с който ще бъде разглобен стария. И вече в последствие започва почистването в дълбочина. Подробности бях срещал някъде из нета, но ще трябва да прегледам статиите, който имам.

Не мисля, че би могло да се приложи схемата с био-роботите. Тогава армията не е имала избор, сега вече не е така и никой не би рискувал собствения си живот било то и под командването на най-висшите в армията.

Знам ли модерна техника ми се струва най-логичното решение.

Мнение Пет Фев 29, 2008 7:06 pm
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Reiko
Модератор
Модератор

Местожителство: Plovdiv
  Отговорете с цитат   

Абе хора как така не разбрахте че горивото се е стекло в мазето и е твърдо сега е под формата на стъкло. Биха могли да си го оставят защото то не отделя толкова радяция освен ако не започне да се троши тогава отделя огромно количество радиоактивен прах така че не се чудете как ще го изкарат. Според мен ще е лесно.
Мнение Съб Мар 01, 2008 3:35 pm
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
hrisi_plamenova
Редовен потребител
Редовен потребител

Отговорете с цитат   

Не мога да си го представя като стъкло, но щом казваш.
Абе трябва да се махне, защото риск винаги ще има - най-малкото ще падне стария Съркофаг върху негои и.....

Понякога хората се оказват много малки в големите си амбиции!!!
Мнение Вто Мар 25, 2008 10:03 pm
Antonii
Абониран потребител
Абониран потребител

Местожителство: Перник-Козлодуй и обратно
  Отговорете с цитат   

До колкото ми е известно стопилката която е погребана под саркофага ще се вади с роботи.
Такова нещо е правено в щатите при аварията в "Три майл айлан" Laughing
Мнение Вто Мар 25, 2008 11:38 pm
Sunny
Dictador
Dictador

Отговорете с цитат   

Цитат:

Antonii написа:
До колкото ми е известно стопилката която е погребана под саркофага ще се вади с роботи.
Такова нещо е правено в щатите при аварията в "Три майл айлан" Laughing

Интересно. Би ли могъл да дадеш малко повече информация за "Три майл айлан" понеже ми стана доста интересно.

Мнение Сря Мар 26, 2008 8:00 am
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Reiko
Модератор
Модератор

Местожителство: Plovdiv
  Отговорете с цитат   

Ами това гориво малко трудно ще го изкарат защото един удар с някакъв остър инстромент и то ще отдели прах достатачен да убие поне 50 души.
Мнение Сря Мар 26, 2008 7:40 pm
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Antonii
Абониран потребител
Абониран потребител

Отговорете с цитат   

За "Три майл айланд" знам че е имало опити за изваждане и че е извадена някаква част, но дали цялата и кво са го правили изваденото нямам представа.
Мнение Пет Мар 28, 2008 12:21 am
fakta
Нов потребител
Нов потребител

Отговорете с цитат   

Скоро четох някъде из нета, че доста държави ще предоставят около 1.5 млрд $ за построяването на огромен покрив над цялото това нещо. Май покрив не е точната дума, но идеята е, че това нещо ще се запечата за да бъде подсигурено, докато се измисли начин да бъде извадено самите продукти и отпадъци.
Мнение Пон Май 19, 2008 10:30 am
Antonii
Абониран потребител
Абониран потребител

Отговорете с цитат   

Цитат:

fakta написа:
Скоро четох някъде из нета, че доста държави ще предоставят около 1.5 млрд $ за построяването на огромен покрив над цялото това нещо. Май покрив не е точната дума, но идеята е, че това нещо ще се запечата за да бъде подсигурено, докато се измисли начин да бъде извадено самите продукти и отпадъци.

Така е, но от тези пари ако са останали поне 1/3 би било добре. Sad
Мнение Вто Май 20, 2008 1:02 pm
fakta
Нов потребител
Нов потребител

Отговорете с цитат   

Надявам се, че самите пари няма да минават през украйнските власти, а ще бъдат направо преведени на фирмата изпълнител (не съм сигурен, но май беше френска). Ако бъдат усвоявани от правителството ще стане мамси джейси. Честно казано за мен поведението през годините е леко казано безотговорно - сегашната защита е била с идеята само за временно решение докато се измисли практично и реалистично такова. Все пак минали са 22 години, а единственото измислено решение е бъдещото построяване на огромен похлупак, който струва ужасно много пари, а и времето за самото построяване няма да е никак малко. Това направо си е безотговорно ... да кърпиш конструкция, която е единствената преграда с радиоактивни отпадаци...
Мнение Сря Май 21, 2008 2:26 pm
Sunny
Dictador
Dictador

Отговорете с цитат   

Силно се надявам да не изтекат в черна дупка. Само се чудя кой болен мозък би искал да открадне пари събрани за тази цел. Sad
Строежа е възложен на френската строителна компания Novarka и трябва да трае пет години, а самото складиране на отпадъците на американско-канадски консорциум доколкото помня.

Мнение Сря Май 21, 2008 2:52 pm
fakta
Нов потребител
Нов потребител

Отговорете с цитат   

Цитат:

Sunny написа:
Само се чудя кой болен мозък би искал да открадне пари събрани за тази цел. Sad

Доста пъти са ни доказвали, че има всякакви хора готови на всякакви аморални идиотщини с единствената цел припечелване на чужд гръб. Примери много. Въпроса е да участват колкото се може повече държави - все пак всеки гледа къде му отиват парите и какво точно става... Е не, че Америка не се прецакаха с международната космическа станция... ама то американци какво да ги правиш.
Мнение Сря Май 21, 2008 6:14 pm

Създайте нова тема Напишете отговор
Бърза навигация
Идете на:   
Иди на страница 1, 2  Следваща
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа.
В момента е: Вто Сеп 26, 2023 9:39 pm
  Покажи мнения от преди: