Информация : Още за комплекс "Маяк"
Предишна тема  |  Следваща тема  >

Създайте нова тема  Напишете отговор
Чернобил > Екипа Ви препоръчва ...

Автор Съобщение
Sunny
Dictador
Dictador

Местожителство: Някъде там ...
Информация : Още за комплекс "Маяк"   Отговорете с цитат   

Маяк е комплекс в Русия, в който се складират ядрените отпадъци на цяла Западна Европа. Потенциални износители са Япония, Южна Корея, Тайван, България, Унгария, Швейцария, Германия и Испания. Разположен е в южната част на планината Урал, на 1400 километра от Москва, в близост до границата с Казахстан. Това е най-големият ядрен комплекс в света.

Географско положение
Маяк е разположен до град Озьорск (на руски Озёрск) - закрит град с население 91 души в Челябинската област.

Исторически данни
Между 1948 и 1956 г. ядрените отпадъци от електроцентралата в Маяк се изхвърлят директно в река Теча. Ядрени отпадъци са изсипвани и в езерата на Западен Сибир. Едно от тях изсъхва по време на горещо лято и буря разнася ядрен прах върху голяма площ около езерото. През 1957 година избухва един от охладителите в централата в Маяк и в атмосферата попадат радиоактивни вещества, повече от половината на тези от бедствието в Чернобил.

През 2001 руското правителство отменя закон, прекратяващ вноса на ядрени отпадъци. В момента се планира там да бъдат закарани 20 000 тона радиоактивни отпадъци.

Гражданите на Маяк са пряко потърпевши от изхвърлянето на радиоактивния боклук на света в местността.

Факти
Поне 272 000 души са били изложени на високи нива на радиация. Хиляди умират, а тези, които още са живи, страдат от жестоките ефекти на радиацията.

По информация от wikipedia.org.

Мнение Чет Яну 24, 2008 12:54 pm
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
razved4ik
Ранг - Киев
Ранг - Киев

Местожителство: България, Стара Загора
???   Отговорете с цитат   

нещо не мисля, че инфото ви е вярно...относно тази тема!
Мнение Вто Мар 25, 2008 11:44 pm
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Sunny
Dictador
Dictador

Отговорете с цитат   

Информацията е от wikipedia.org, така, че са възможни неточности или пропуски. Ще се радвам ако можеш да ми дадеш по-пълна и по-точна информация за тази тема. Изглежда това е една от многото други тайни.
Предварително ти благодаря.

Мнение Сря Мар 26, 2008 11:03 am
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Sunny
Dictador
Dictador

Отговорете с цитат   

Ще допълня информацията около Маяк със линк към архива на Greenpeace .
[flash width=600 height=400 loop=false:6d25d8eb94]http://archive.greenpeace.org/mayak/intro.swf[/flash:6d25d8eb94]
Страницата съдържа както история на Маяк, така и снимков материал и друга информация. Носи под заглавието "Half Life - living with the effects of nuclear waste"
Предварително предупреждавам : Страницата съдържа доста шокиращи фотоси и не се препоръчва за хора, който не желаят или не могат да наблюдават подобен род материали.

Мнение Пет Юни 06, 2008 8:08 pm
razved4ik
Ранг - Киев
Ранг - Киев

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЗАВОД "МАЯК" - ПРИПЯТЬ   Отговорете с цитат   

Здравейте!
Тъй като поддържам връзки с хора участвали в ликвидацията на последствията от аварията, мога да ви дам информация и за завод със същото име "Маяк", намиращ се в Припят.
Заводът навремето е бил секретен военен обект. След аварията обаче, той се е превърнал в работна лаборатория на учените физици, които са изследвали радиационния фон над града и са давали 24-часови дежурства там.
Тази информация я имам от една 65-годишна жена ядрен физик, която от септември 1986 до 1991 година е работила в Припят и е била част от екипа, на който е било бъзложено да направи анализ на последствията от аварията. С въпросната госпожа поддържам връзка от 3 години и трябва да ви кажа, че ми е разказвала потресаващи неща, които никъде не са писани и казвани Sad . ............ и от които може да ти настръхне косата!
Мнение Съб Юни 07, 2008 10:48 am
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Sunny
Dictador
Dictador

Отговорете с цитат   

Ще се радвам ако споделиш. На мен лично би ми било безкрайно интересно.

Мнение Съб Юни 07, 2008 12:44 pm
KRAKOMOBILA
Ранг - Киев
Ранг - Киев

Отговорете с цитат   

Подкрепям Sunny, найстина ще е интересно да разбереме реална информация от първа ръка.
Мнение Съб Юни 07, 2008 1:19 pm
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
razved4ik
Ранг - Киев
Ранг - Киев

И С Т И Н А Т А !   Отговорете с цитат   

Въпросната 65-годишна госпожа, за която ви разкавам не иска да си спомня за този период от живота си.... но за тези, които се интересуват ще кажа само, че живота на хората, които са свързани с Чернобилската авария се разделя на две части: нормален живот преди аварията и "живот" след аварията".
За тези, които проявяват интерес могат да ми пишат на ICQ: 255944320
Мнение Съб Юни 21, 2008 11:23 am
master_stalker
Редовен потребител
Редовен потребител

Местожителство: Шумен
  Отговорете с цитат   

След като разгледах страницата която Sunny беше поставил вече знам,каде е поредния MAN MADE HELL
ужасяжащи снимки и житилите постоянно са в опасност и за капак още
20 000 тона радиоактивни отпадаци ще се изхвърлят,това щте подържа или овеличава радиоактивния фон,които сигорно е доста над нормата в населеното място.
аз ще потърся още инфо за тази зона стана ми много интересно.
Мнение Нед Окт 19, 2008 4:35 pm
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Skype Име

Създайте нова тема Напишете отговор
Бърза навигация
Идете на:   

Часовете са според зоната GMT + 2 Часа.
В момента е: Пет Дек 06, 2024 12:51 pm
  Покажи мнения от преди: