Sunny
Dictador
Местожителство: Някъде там ...
|
25 години след...
|
|
|
Ето как ще отбележим още една изминала година. През нея определено не можем да кажем, че успяхме да накараме хората да си припомнят толкова за Чернобил, колкото успя да им го напомни една друга човешка драма. Трагедията разтърсила цял свят. Да става дума за поредицата от ужасяващи събития сполетяли Япония. Те припомниха със страшна сила какво може да се случи и колко безсилни сме пред нещо, което си мислим, че владеем и сме покорили.
За 25 години човешката памет избледнява. Нима е нужно да се случи нещо подобно всеки път щом започнем да забравяме за да ни припомня колко безсилни можем да бъдем благодарение на своята заблуда?
За мен и след още 25 години Чернобил ще продължава да бъде една незавършена борба, да категорично незавършена. Не бих могъл с лека ръка да отметна тази тема, като нещо от миналото. Понеже не е, тя е част от общото ни бъдеще и ще бъде такава докато не се намери решение. Потулването и забравата не са решили никой проблем. Така ще бъде и тук. На ръба на новата катастрофа трябва да се замислим как бихме могли да се справим с тях. Не е нужно всеки път да си припомняме колко сме безпомощни и да търсим виновни, защото не сме били подготвени.
Очаквам тази година темата да бъде спомената на много места в пресата, което няма да е изненада понеже сензацията продава. Една всеизвестна грозна истина за медиите. Ще съм благодарен на всеки, който сподели в тази тема място където е видял нещо по темата.
Последните няколко години наблюдавах тенденция интернет медиите да публикува материали, който грубо казано бяха copy/paste. Най-оригиналните променяха само заглавието и/или по една или две думи .Да не говорим за огромното количество грешна информация. Това не мисля, че заслужава допълнителен коментар. Смятам тази година очаквам с интерес публикациите с надеждата за промяна.
Благодаря на всички приятели, който помагат темата да не бъде забравена и на всички потребители на страницата. Благодаря приятели без вас този проект не би бил същия.
Нека всеки, който като мен помни да напише едно : Аз не съм забравил..
И нека copy/paste започне. Не искам и да гадая кой от кой е копирал:
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3773211
http://dnes.dir.bg/news/zhertvi-godishnina-chernobil-avaria-8493800?nt=4
Открийте разликите.
bТV - http://www.btv.bg/story/2048169189-Navarshvat_se_25_godini_ot_Chernobilskata_katastrofa.html
http://www.btv.bg/story/658283547-Posledstviyata_25_godini_sled_Chernobil.html
http://www.btv.bg/story/1914074477-V_Ukrayna_pochitat_pametta_na_jertvite_ot_Chernobil.html
Последната промяна е направена от Sunny на Вто Апр 26, 2011 11:02 am; мнението е било променяно общо 3 пъти
|
Пон Апр 25, 2011 9:20 pm
|
|
|
GEGATA
Ранг - Припят
Местожителство: Бургас
|
Дълбок поклон пред светлата памет на всички загинали....
Просто съм безмълвен... голяма трагедия.
Аз не съм забравил...
Пон Апр 25, 2011 9:40 pm
|
|
|
SkiGeorgi
Ранг - Киев
Местожителство: Пловдив
|
Аз не съм забравил, както и милиони може би милиарди хора по света помнят и ще помнят аварията в АЕЦ Чернобил.
А вече медиите започнаха да пишат за годишнината от инцидента: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3772631
Пон Апр 25, 2011 10:42 pm
|
|
|
Reiko
Модератор
Местожителство: Plovdiv
|
АЗ НЕ СЪМ ЗАБРАВИЛ !!! И със същия вик ще го повтарям година след година. Поклон пред всички загинали, загиващи и такива на които им предстои да загинат.
Edit: Част от текста на една песен: ...Дали компаса ще ни отведе в правилна посока, където на дълбокия душата е широка? И вятъра дали ще ни покаже радоста, отнемайки нахално всяка капчица тъга? Кога ще стигнеме до там, където няма болка, няма страх няма срам, където всички ще бъдеме едно цяло и няма да воюваме за щяло и нещало. Кога ще дойде този светъл ден?
_________________ Я хочу чтобы зона изчезла !!!
|
Вто Апр 26, 2011 12:08 am
|
|
|
AndyFX
Редовен потребител
Местожителство: София - Банкя
|
И аз не съм забравил, но хиляди други са и това е жалко Дълбок поклон, пред паметта на всички загинали... Дано по скоро сме свидетели на новия съркофаг, за който всички четем и пишем
ПОКЛОН !!!
http://www.youtube.com/watch?v=DAj0tJC_-f4&feature=related
Вто Апр 26, 2011 7:35 am
|
|
|
Keegan
Ранг - Киев
Местожителство: Хасково
|
|
|
|
Аз не съм забравил!
За съжаление обаче почти няма останали,които да помнят.За повечето това е обикновен,рутинен ден,без особено значение.За останалите,които помнят е просто нечии друг проблем.Нищо,че някой друг тогава си е дал живота за да можем аз,ти или той да живеем.Днешния ден си е тъжен,не само поради факта,че е изминала още една година,в която не сме успели да направим нищо за да накараме хората да обърнат повече внимание на това.Тъжен е защото все повече и повече хора или нехаят,или не ги интересува или просто забравят.
Една минута тишина за всички,дали живота си тогава...
Офф топик: А това,което правят медиите е наистина грозно-като да разбутваш гроба на мъртвец.Или го отблежете като събитие,или не го споменавайте въобще.Има достатъчно сенации и клюки,дъвчете нещо друго.
Офф топик 2 : Много съжалявам,че не можахме да се съберем на днешния ден,заради мен или друга причина.Но графика ми е доста объркан и натоварен този месец.Но,надявам се скоро да успея да забегна.
_________________ Radda-Radda...
|
Вто Апр 26, 2011 8:24 am
|
|
|
Spirit
Редовен потребител
Местожителство: Бургас
|
И аз не съм забравил!!! Изминаха 25 години,хората сякаш забравиха трагедията,но псоедствията са на лице,тази година беше съдбоносна,тя ни напомни за Чернобил и страховете от ядрена катастрофа.Дано човечеството направи своите изводи и нека саркофага да ни напомня за геройството на тези смели мъже дали живота си,за да благото на човечеството!ПОКЛОН
|
Вто Апр 26, 2011 10:12 am
|
|
|
S.T.A.L.K.E.R.
Ранг - Чернобил
Местожителство: Припять...
|
Rest in Piece Жалко, че нещо трябва да се случи, за да си спомнят хората за тази, а и за други трагедии.
Mалко офтопик:
_________________ S.-->Scavengers
T.-->Trespasser
A.-->Adventurers
L.-->Loners
K.-->Killers
E.-->Explorers
R.-->Robbеrs
|
Вто Апр 26, 2011 10:46 am
|
|
|
shraik
Редовен потребител
|
Аз също не съм забравил!
През 1986 съм бил на 5 години и имам смътни спомени по телевизията когато оповестиха за трагедията с около месец след инцидента, а тогова мизерията от Чернобил е минала и през Бг. Нашите шибани комунистически управници си траеха, а ние си хапвахме замърсени храни!
|
Вто Апр 26, 2011 1:24 pm
|
|
|
candy_n
Добре дошъл
|
Жалко за хилядите жертви! Мир на праха им! Но тежко им и на живите, които се мъчат с онкологични заболявания и вродени малформации!
P.S. Разгледах снимките от Припят, 25 г. по-късно и не можах да се начудя и проумея едно нещо - как при такава радиация има толкова много зеленина и въобще как има живот?!
|
Вто Апр 26, 2011 2:52 pm
|
|
|
Peichew
Нов потребител
Местожителство: Велико Търново :)
|
Съжелявам,че не можах да постна навреме в темата(технически проблеми)!
Дори и със закъснение и аз искам да кажа,че Не съм забравил !!!
|
Пет Апр 29, 2011 11:51 pm
|
|
|
|
|
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа.
В момента е: Сря Дек 04, 2024 8:49 pm
|
|
|