Sunny
Dictador

Местожителство: Някъде там ...
|
АЕЦ "Козлодуй" се размина с голяма авария
|
|
|
АЕЦ "Козлодуй" се е разминала с голяма авария на 7 октомври, признаха енергийните шефове вчера. При рутинно замерване е открит повишен радиационен фон в VI блок, но не е ясно колко време е траело изтичането на радиация в централата. Теоретично е възможно да става дума за 12 дни.
Ако изтичането на радиация бе продължило още няколко дни или е било по-силно, то е можело да излезе и извън централата. "По всички международни норми това би било авария от голяма степен", заяви шефът на българската Агенция за ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев по БНР.
Инцидентът станал в машинна зала в VI блок. В събота е засечено, че изтича радиоактивна течност заради пробив в тръбопровод. При рутинен обход уредите са засекли 20 пъти над допустимата за тази част на АЕЦ радиация. Тъй като в този тръбопровод налягането е изключително високо, най-вероятно става въпрос за невидим с просто око пробив.
"Проблемът е, че не може да се установи кога точно е станал пробивът и колко време е изтичала радиация", призна шефът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов. Предположенията са, че това се е случило по време на плановия годишен ремонт, когато е пробит подгряващ топлообменен апарат. Според експерти е невъзможно пробивът да е станал преди 26 септември, защото тогава точно в този тръбопровод е монтирана система за дезактивация и е правено замерване на радиационния фон в тази зала.
Според Сергей Цочев засечената в събота радиация на метър от мястото на пробива е била 0.06 милисиверта в час. Освен работниците, открили теча, други не са били в близост до мястото на инцидента. "Повреденият тръбопровод с дължина около 15-20 метра е изрязан и е депониран в зона на централата със строг радиационен контрол. Участвалите в демонтажа и прочистването на системата са били в специално облекло", каза още председателят на АЯР.
АЕЦ "Козлодуй" кри инцидента 2 дни и разпространи съобщение едва в понеделник вечерта. Според шефа на централата Иван Генов е било необходимо време да се състави съобщение до медиите.
По същия начин АЕЦ "Козлодуй" реагира преди няколко месеца, когато съобщение за авария от ниската първа степен бе пратено до медиите 14 дни след случилото се. На 1 март тази година в V блок на централата не сработи защитата на реактора, което доведе до изключването му от енергийната система.
Още в понеделник АЯР започна проверка, която ще приключи до ден-два. Цочев каза още, че на място се преглеждат всички записи на видеокамерите в централата. Обобщаването на резултатите и даване на оценка от коя степен е инцидентът ще отнеме около месец. Първоначално обявената от самата АЕЦ оценка е, че става въпрос за най-ниската степен "нула". По правило при степен "нула" и "единица" страната не е длъжна да докладва в Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).
Източник : Вестник "СЕГА"
Материала е от 2006 година, но е пак в този ред на мисли.
Чет Юли 10, 2008 9:06 pm
|
|
|
Antonii
Абониран потребител

Местожителство: Перник-Козлодуй и обратно
|
Аз предлагам да се направи нов раздел в който да се публикуват такива съобщения за ядрени инциденти.
_________________ Аз имам мускули, мене акъл ми нетребва!
|
Пет Юли 11, 2008 5:16 pm
|
|
|
razved4ik
Ранг - Киев

Местожителство: България, Стара Загора
|
ОК!!!
|
|
|
И АЗ СЪМ СЪГЛАСЕН ДА СЕ ПУБЛИКУВАТ ТАКИВА СЪОБЩЕНИЯ.
ЩЕ БЪДЕ ИНТЕРЕСНО ЗА ВСИЧКИ.
_________________ ТРЯБВА ДА ПОМНИМ И НИКОГА ПОВЕЧЕ ДА НЕ ДОПУСНЕМ ВТОРИ ЧЕРНОБИЛ!!!
|
Пет Юли 11, 2008 8:26 pm
|
|
|
Reiko
Модератор

Местожителство: Plovdiv
|
ЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЛЕЕЕЕ направо умрях от страх. Абе мамка му тая преса много обича да си играе с хората. Писна ми да им чета глупостите. Ако е станало нещо едва ли е било толкова сериозно колкото говорят.
_________________ Я хочу чтобы зона изчезла !!!
|
Пет Юли 11, 2008 9:30 pm
|
|
|
Sunny
Dictador

Местожителство: Някъде там ...
|
Благодаря за добрата идея Antonii. Раздела вече е факт.
Пет Юли 11, 2008 9:33 pm
|
|
|
rone
Нов потребител

|
"Страх - лозе пази" са казали старите хора. Така че е добре да се знае за инцидентите при експлоатацията на АЕЦ.
|
Чет Авг 28, 2008 1:54 pm
|
|
|
Antonii
Абониран потребител

Местожителство: Перник-Козлодуй и обратно
|
Цитат: rone написа: "Страх - лозе пази" са казали старите хора. Така че е добре да се знае за инцидентите при експлоатацията на АЕЦ.
По принцип за инцидентите станали в отделните АЕЦ се знае от хората които трябва. Между самите централи се обменя такава информация с цел избягване повтарянето на тези инциденти.
А отностно знанието им от цивилното население, личното ми мнение е - че не е толкова наложително. Причината е, че така се всява страх в хората, че видители АЕЦ не е толкова безопасна, дори даденият инцидент да няма нищо общо с реакторната част.
_________________ Аз имам мускули, мене акъл ми нетребва!
|
Съб Авг 30, 2008 12:24 am
|
|
|
razved4ik
Ранг - Киев

Местожителство: България, Стара Загора
|
Аз обаче не мисля, че през 1986, ЧАЕЦ е обменяла информация, с който и да било .
Напротив всичко е било скрито и потулено
_________________ ТРЯБВА ДА ПОМНИМ И НИКОГА ПОВЕЧЕ ДА НЕ ДОПУСНЕМ ВТОРИ ЧЕРНОБИЛ!!!
|
Съб Авг 30, 2008 10:10 am
|
|
|
Reiko
Модератор

|
Така е.
|
Съб Авг 30, 2008 11:15 am
|
|
|
master_stalker
Редовен потребител

Местожителство: Шумен
|
защто ли си мисля че ще очакваме още такива случки с нашия АЕЦ
_________________ Duty forever
Последната промяна е направена от master_stalker на Пет Окт 17, 2008 8:54 pm; мнението е било променяно общо 1 път
|
Сря Окт 15, 2008 12:09 pm
|
|
|
Reiko
Модератор

|
Нашия АЕЦ си е супер всички тези глупости който говорят са от европеиския съюз. Те просто искат да го затворят. Дори френдските АЕЦ могат да си мечтаят за такъв като нашия.
|
Сря Окт 15, 2008 6:04 pm
|
|
|
Ghost
Редовен потребител

Местожителство: Припят
|
Re: АЕЦ "Козлодуй" се размина с голяма авария
|
|
|
Цитат: Sunny написа: АЕЦ "Козлодуй" се е разминала с голяма авария на 7 октомври, признаха енергийните шефове вчера. При рутинно замерване е открит повишен радиационен фон в VI блок, но не е ясно колко време е траело изтичането на радиация в централата. Теоретично е възможно да става дума за 12 дни.
Ако изтичането на радиация бе продължило още няколко дни или е било по-силно, то е можело да излезе и извън централата. "По всички международни норми това би било авария от голяма степен", заяви шефът на българската Агенция за ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев по БНР.
Инцидентът станал в машинна зала в VI блок. В събота е засечено, че изтича радиоактивна течност заради пробив в тръбопровод. При рутинен обход уредите са засекли 20 пъти над допустимата за тази част на АЕЦ радиация. Тъй като в този тръбопровод налягането е изключително високо, най-вероятно става въпрос за невидим с просто око пробив.
"Проблемът е, че не може да се установи кога точно е станал пробивът и колко време е изтичала радиация", призна шефът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов. Предположенията са, че това се е случило по време на плановия годишен ремонт, когато е пробит подгряващ топлообменен апарат. Според експерти е невъзможно пробивът да е станал преди 26 септември, защото тогава точно в този тръбопровод е монтирана система за дезактивация и е правено замерване на радиационния фон в тази зала.
Според Сергей Цочев засечената в събота радиация на метър от мястото на пробива е била 0.06 милисиверта в час. Освен работниците, открили теча, други не са били в близост до мястото на инцидента. "Повреденият тръбопровод с дължина около 15-20 метра е изрязан и е депониран в зона на централата със строг радиационен контрол. Участвалите в демонтажа и прочистването на системата са били в специално облекло", каза още председателят на АЯР.
АЕЦ "Козлодуй" кри инцидента 2 дни и разпространи съобщение едва в понеделник вечерта. Според шефа на централата Иван Генов е било необходимо време да се състави съобщение до медиите.
По същия начин АЕЦ "Козлодуй" реагира преди няколко месеца, когато съобщение за авария от ниската първа степен бе пратено до медиите 14 дни след случилото се. На 1 март тази година в V блок на централата не сработи защитата на реактора, което доведе до изключването му от енергийната система.
Още в понеделник АЯР започна проверка, която ще приключи до ден-два. Цочев каза още, че на място се преглеждат всички записи на видеокамерите в централата. Обобщаването на резултатите и даване на оценка от коя степен е инцидентът ще отнеме около месец. Първоначално обявената от самата АЕЦ оценка е, че става въпрос за най-ниската степен "нула". По правило при степен "нула" и "единица" страната не е длъжна да докладва в Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).
Източник : Вестник "СЕГА"
Материала е от 2006 година, но е пак в този ред на мисли.
Опитвам се да намеря връзка с материал публикуван в този сайт относно пукнатините открити на V-ти блок в АЕЦ "Козлодуй". Намерих следното: в статията за аварията на VI-ти блок пише, цитирам "най-вероятно става въпрос за невидим с просто око пробив." (което ще рече микроскопична пукнатина). Добре щом са намерили този проблем защо не са си направили сметка какво може да се случи като пуснат максимална мощност на VI-ти блок... "Другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ "Козлодуй" - шести, работи с пълно натоварване на мощността, съобщават от централата." (април месец, 2010 г.), после следва "Проверката на метала е предизвикана от анализа на събитие на шести блок от !!28.09.2010 г.!!, при което бяха констатирани дефекти в 31 от тръбите и подменен пълния комплект на 61 броя защитни тръби."- Правят си каквото си иакт без необходимите мерки за сигурност, после защо имало пукнатини в тръбите, защо изтичало малко радиация... представете си какво е да включат VI-ти блок на пълна мощност макар и за няколко часа.[/b]
_________________ Зов Припяти
|
Пон Яну 02, 2012 4:03 am
|
|
|
|
|
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа.
В момента е: Сря Фев 12, 2025 10:17 am
|
|