Toreador
Ранг - Киев
|
29 години след...
|
|
|
Навършиха се 29 години от чернобилската катастрофа!
Поклон пред саможертвата на хилядите, работили за ликвидацията на последствията от най-тежката ядрена авария в историята на човечеството.
Не съм забравил!
|
Нед Апр 26, 2015 1:19 am
|
|
|
Amigo0o
Нов потребител
|
Нед Апр 26, 2015 10:04 am
|
|
|
ivelin91993
Нов потребител
Местожителство: Стара Загора , България
|
Радвам се, че все още има хора, които помним!
Някой знае ли дали тази година пак ще има някакъв документален материал по научните телевизии (History, Discovery Channel или някой друг канал) и кога?
|
Нед Апр 26, 2015 11:49 am
|
|
|
ivelin91993
Нов потребител
Местожителство: Стара Загора , България
|
Цитат: S.T.A.L.K.E.R. написа:
Цитат: ivelin91993 написа: Радвам се, че все още има хора, които помним!
Някой знае ли дали тази година пак ще има някакъв документален материал по научните телевизии (History, Discovery Channel или някой друг канал) и кога?
Едва ли ще изкарат нещо ново...Истината никога няма да излезе наяве.
Ами миналата година имаше по БТВ "Поколението Чернобил", в две части, общо половин час. Може би тази година ще пропуснат, или най-много просто да го споменат за 10-20 секунди по новините и това да е.
Но каквото и да е тази година, другата вече задължително трябва да има нещо по-мащабно, може би цял филм, тъй като тогава ще се навършат 30 години от аварията.
|
Нед Апр 26, 2015 12:29 pm
|
|
|
Sunny
Dictador
Местожителство: Някъде там ...
|
Сърдечно благодаря на Toreador. Мислех да публикувам мнение по въпроса по-късно вечерта предвид по-сериозната посещаемост.
Ние помним и винаги ще помним! Поклон пред паметта на героите.
Относно материалите в пресата пак се обръщам към всички вас, приятели да споделите стойностните тук за да отбележим годишната така като правим всяка година. лично аз до момента от сутринта съм забелязал материали единствено в чуждестранната преса. Откровено казано това след толкова годни въобще не ме изненадва.
П.П.
Правя темата важна.
Нед Апр 26, 2015 5:17 pm
|
|
|
Toreador
Ранг - Киев
|
Действително много слабо го отразиха тази година! Дори смятам, че по-слабо никога не е отразявано! Дано догодина, когато се навършват 30 години, да се отдели необходимото внимание!
Въпреки това може да почетем датата с този филм, който аз лично не бях гледал. Правен е по случай 20-годишнината, но според мен си заслужава, а пък и няма нищо ново по темата.
https://www.youtube.com/watch?v=G_jqTPgQk5A
Извинявам се предварително ако някой вече е качвал линк към въпросното филмче
Приятно гледане
|
Пон Апр 27, 2015 12:36 am
|
|
|
Reiko
Модератор
Местожителство: Plovdiv
|
И аз помня, макар и с такова закъснения да пиша. А относно това, че хората все по-малко се сещат за това събитие, си го обяснявам в с това, че на всеки няколко години просто това тотално се забравя и в следващия момент се сещат, и само за това говорят.
_________________ Я хочу чтобы зона изчезла !!!
|
Пон Апр 27, 2015 10:29 pm
|
|
|
Mikasa
Добре дошъл
Местожителство: София
|
29 години след... Поклон пред паметта на всички загинали при овладяването на последствията от най-мащабната ядрена катастрофа до момента (дано и остане такава). Макар и още нероден 86-та, аз помня тази дата. Но няма как да не призная, че се сещам с 3 дни закъснение, и то покрай новината за огромен пожар в близост до АЕЦ Чернобил (ЦЪК тук, ако някой не е прочел). Идеята ми: щом дори аз - човек, добре познаващ датата и трагедията, за малко да я пропусна, как се очаква не толкова добре запознатите хора и особено младежите, повечето от които не са и чували за Чернобил, да знаят за нея! Поради слабото отразяване на темата в медиите, младите са некомпетентни по въпроса и не осъзнават значимостта на аварията! Защото, колкото и да е клиширано, забравим ли историята, тя се повтаря!
ПП: Съжалявам, мислите ми са малко отвлечени.
|
Сря Апр 29, 2015 11:21 pm
|
|
|
Reiko
Модератор
Местожителство: Plovdiv
|
А пък тези които я знаем, сме обречени да гледаме другите да е повтарят защото не я знаят.
_________________ Я хочу чтобы зона изчезла !!!
|
Чет Апр 30, 2015 10:05 am
|
|
|
tintinka1
Добре дошъл
Местожителство: Bulgariq
|
|
|
|
здравейте не намерих каде точно да постна тази информация, но исках да я споделя !
Горски пожар е обхванал голяма част от зоната около унищожената атомна централа в Чернобил в понеделник вечерта. Стихията е била овладяна във вторник сутринта, а около 130 декара са били засегнати от огъня.
От украинската служба за извънредни ситуации заявиха, че пожарът не е повишил нивото на радиация в украинската столица Киев и в района,
предаде Агенция „Фокус”, позовавайки се на Интерфакс.
„Нашият институт провежда изследвания в тази посока. Извършихме контролирано изгаряне на горски и ливадни площи. Беше установено, че при най-интензивните пожари във въздуха може да се отдели до 5% от радиоактивните вещества.
Те обаче не могат да бъдат разпространени на повече от 200 метра“, заявил е Валентин Процак от Научноизследователския институт на Украйна. Според него при природни пожари в района няма заплаха от радиоактивно замърсяване извън отчуждената зона около централата.
По данни, получени от националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон,
на територията на България не е регистрирана промяна на радиационния фон,
съобщи пресцентърът на МВР.
От МВР съобщават, че Националният оперативен център на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" получава актуална информация за ситуацията на територията на Украйна. Към момента няма данни за опасност за живота и здравето на хората на територията на България. МВР е в непрекъсната връзка с експерти от МОСВ и от Агенцията за ядрено регулиране, се посочва в съобщението.
В Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) няма постъпило съобщение за опасност от трансгранично радиоактивно замърсяване
във връзка с информация за пожар в района на Чернобил в Украйна. Това се посочва в съобщение, публикувано на сайта на АЯР.
От АЯР припомнят, че пожарът е възникнал на 29 юни в югоизточната част на зоната с ограничен достъп на АЕЦ "Чернобил". Според информация от Регулиращия орган на Украйна няма значими изменения на радиационните параметри, характерни за района.
Няма изменение на радиационния фон за територията на България, съгласно измерванията от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на гама-фона (BULRaMo), поддържана от Изпълнителна агенция по околна среда към МОСВ, се посочва в съобщението на АЯР.
Новината в България за този пожар я потценяват .... Пожара е започнал на 29.06.2015 и е овладян на 02.07 2015
|
Пет Юли 03, 2015 12:39 am
|
|
|
Sunny
Dictador
Местожителство: Някъде там ...
|
Здравей, tintinka1 и добре дошла при нас.
Винаги можеш да създадеш нова тема в този раздел. Или да потърсиш за вече създадена такава: http://chernobyl.me/forum/viewtopic.php?t=893
Пет Юли 03, 2015 8:08 am
|
|
|
|
|
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа.
В момента е: Вто Дек 03, 2024 4:25 am
|
|
|