|
ivo_petkov85
Нов потребител

Местожителство: София
|
Ядрената енергетика в Европа
|
|
|
Пускам тази тема, защото смятам че е доста актуална. Всеки говори, че най-новите модели реактори, повечето от които от типа водо-водни енергийни реактори (ВВЕР) са напълно безопасни. И аз смятам че това в вярно!!! Още повече, че случаят с Чернобил е дал доста жесток урок как човек да се отнася!
Много е важно, че регулиращите пръти при ВВЕР не са от графит, както е било преди. Така при нужда от тяхното вкарване в реактора с цел да се понижи мощността това наистина става, за разлика от РБМК-реакторите, при които първоначално тя се увеличава и има голям риск от авария заради графита.
В днешно време се говори за бум в строителството на ядрени централи в Европа. Една от причините е че въглищата и нефтът много бързо се изчерпват, а това личи дори при непрекъснато повишаващата им се цена. Разликата при произведено едно и също количество енергия с уран и с въглища се измерва в милиони пъти. Познайте кое ще се изчерпи по-скоро!
От друга страна има още много време да измине докато стане ефективно производството на енергия от възобновеми източници. Тук аз подкрепям идеята за разумно използване на атома.
Имам един въпрос: Какво стана с ядрената програма в Германия? Новото правителство-голямата коалиция отказаха ли се вече от първоначалното решение на Шрьодер и зелените да спират всички АЕЦ до 2020 година? Бях чул че и там ще строят нещо ново, но дали е вярно?
|
Пон Дек 04, 2006 1:10 am
|
|
|
Sunny
Dictador

Местожителство: Някъде там ...
|
Изчерпването на природните ресурси окончателно поне според мен налага атомната енегргетика като основен и същевремено с това по евтин начин за добив на електроенергия.
Важното е с времето налагането на модернизиране и подобряване на цялостната работа на атомните централи. А след трагедията в Чернобил надявам се и по сериозно подреждане на приоритетите. И поставяне на безопасноста на първо място.
Колкото до ядрената програма на Германия - не ми се вярва да се откажат толкова лесно от нея. В крайна сметка всичко се свежда до нуждата ,а атомната енергетика е нужна и с всяка изминала година ще се се налага все повече. В крайна сметка нещатат се движат имено в тази насока.
Пон Мар 26, 2007 8:10 pm
|
|
|
hrisi_plamenova
Редовен потребител

|
Сигурно, дали има сигурно когато говорим за ядрена енергетика.............да същото няма да се случи, но това не означава ,че последиците няма да са същите от някой нов проблем.
Почти невъзможно, но ПОЧТИ...........нищо не бива да се изключва, а да се работи да не става.
Ние хората забравяме миналото, забравяме страшнто-функция на мозъка. Лошото е ,че не винаги си взимаме поука-вижте какво правим със Съркофага-какво трябва да стане, за да бъде направен новия?
Чет Юни 14, 2007 10:21 pm
|
|
|
Sunny
Dictador

Местожителство: Някъде там ...
|
Сигурност , която да е гарантирана 100% не мисля , че съществува.
Но без дозата риск едва ли въобще щяхме да се движим напред, пък и аз съм на мнение, че колкото повече тъмните и неясни места в областта намаляват толкова риска би трябвало да намалява.
Нед Юни 17, 2007 1:44 pm
|
|
|
hrisi_plamenova
Редовен потребител

|
Рисковете определено са по-малко, да.
Нед Юни 17, 2007 11:14 pm
|
|
|