"Туризъм" в зоната на Чернобил
Предишна тема  |  Следваща тема  >

Създайте нова тема  Напишете отговор
Чернобил > Категория - Общи въпроси

Автор Съобщение
Sunny
Dictador
Dictador

Местожителство: Някъде там ...
"Туризъм" в зоната на Чернобил   Отговорете с цитат   

Един ден от чисто любопитство реших да потърся колко туристически агенции предлагат подобен род турове.
С изненада открих, че те не са никак малко. И цените варират в зависимост от оператора и бройката на желаещите изявили желание да посетят Чернобил и околностите. Туровете обикновено траят един ден.
Ето и няколко цитат от ценовите листи :

www.ukrainianweb.com
    Chernobyl Tour pricing:
    1 visitor: $425.00
    2 visitors: $229/each
    3 - 4: $190/each
    5 - 9: $150/each
    10-15: $120/each

www.hihostels.com.ua
    49 persons - 85$
    30 persons - 90$
    20 persons - 95$
    15 persons - 100$
    8 persons - 105$
    less then 8 people - call for quotation

www.tourkiev.com
    * One Visitor -
    US$ 425.00
    * Two Visitors -
    US$ 230.00
    * Three - Four visitors -
    US$ 195.00
    * Five - Nine visitors -
    US$ 155.00
    * Group of 10-15 -
    US$ 125.00

Мога да цитирам още доста агенции, но си мисля че тези цифри дават обща представа за това колко струва подобна "разходка".
На страниците на туристическите агенциите изрично се споменава следното :
    Important !
    However we undertake that the tour is 100% safe. There is a minimal exposing to the radiation but in total you won't get more then during a transatlantic flight. The doze you'll get is less then any X-ray and is completely harmless to your health.

Доколко е вярно оставям да решите сами.
Друго нещо, което ми направи впечатление беше, че обиколката в района се води Екологичен Туризъм. Аз лично мога да сложа под въпрос както и думата туризъм така и екологичен.
И за финал ще споделя лично мнение. Лично аз съм все още с противоречиво мнение по въпроса.
Вие бихте ли посетили зоната ?
И какво е Вашето мнение относно подобен вид туризъм ?

Мнение Вто Окт 30, 2007 1:42 pm
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
just_smile_{F}
Добре дошъл
Добре дошъл

Отговорете с цитат   

аз честно казано бих отишла ...адски ми е интр. ,но средства няма Confused
Мнение Пет Ное 02, 2007 5:10 pm
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Sunny
Dictador
Dictador

Отговорете с цитат   

Ами в интерес на истината наистина такъв туризъм не е от най-достъпните. Пък човек трябва да смята, че тези цени, който съм споменал са парите само за еднодневния тур нужната екипировка. Останалите разходи по билети, хотели и така нататък значат още пари. Иначе любопитството категорично и мен мe изкушава. Confused

Мнение Пет Ное 02, 2007 7:43 pm
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
strelok
Нов потребител
Нов потребител

Отговорете с цитат   

А не може ли направо да се изкара виза да се отиди в Киев и от там като онази мотористката да се разходим безплатно из зоната и може и в Припят хотела имат добри услуги ( Това за Припят беше шега)
Мисля че така също може да се посети зоната само тря да се отиди до Киев и тай от там с мотор или колело или с автобус ако има
Мнение Съб Яну 05, 2008 3:47 pm
Sunny
Dictador
Dictador

Отговорете с цитат   

Значи все още зоната е под охрана и названията на градовете и пътищата не фигурират в никоя от наскоро издадените карти, което за незапознат с обстановката не е в плюс. Не е невъзможно да се влезне, но по скоро не от към Киев. Така или иначе всеки желаещ може да си извади разрешително, а в това отношение туристическите фирми улесняват понеже освен разрешителното те набавят и транспорт и всичко нужно за преминаване през зоната. Аз лично си мисля, че това е за предпочитане, защото това са хора подготвени за нужните условия и разполагащи с нужната екипировка и техника.

Нооо всичко това си е мое лично мнение ... Very Happy

Мнение Нед Яну 06, 2008 10:03 am
strelok
Нов потребител
Нов потребител

Отговорете с цитат   

аха е аз чух че около реактора освен че строят нов има и охрана която дава защитно облекло на хората който искат да отидат там

а не нов реактор а новия Саркофаг
Мнение Пон Яну 07, 2008 12:17 am
Sunny
Dictador
Dictador

Отговорете с цитат   

Няма фирма, която да има право да закара туристи толкова наблизо до реактора. Всяка туристическа агенция спазва определените ограничения и се съобразяват с наложените забрани за това до колко е безопасно човек да се приближи без определената екипировка.
Имаше точен списък с правилата, който трябва да спазва всеки турист. Ако го намеря ще ги цитирам тук.

Мнение Вто Яну 08, 2008 11:13 am
hrisi_plamenova
Редовен потребител
Редовен потребител

Отговорете с цитат   

Със сигурност , ако отида там, ще си дам сметка ,че и идейка съм си нямала за случилото се. Когато си "част" от нещо, го осъзнаваш истински.

Понякога хората се оказват много малки в големите си амбиции!!!
Мнение Нед Фев 17, 2008 12:16 am
Antonii
Абониран потребител
Абониран потребител

Местожителство: Перник-Козлодуй и обратно
  Отговорете с цитат   

Споко не е толкова опасноколкото си мислите.
Между другото там всеоще има персонал който поддържа спреният реактор Laughing
А в околните села живеят много бездомници и избягали затворници. Laughing
Така, че дозата която ще получите няма да е много голяма.
Все пак на ликвидаторите на аварията това им е било работата, а именно да се дезактивира района на аварията.
И доколкото знам там не се ходи с никакво специално облекло Very Happy
Мнение Вто Мар 25, 2008 11:24 pm
Sunny
Dictador
Dictador

Отговорете с цитат   

Цитат:

Antonii написа:
Споко не е толкова опасноколкото си мислите.
Между другото там всеоще има персонал който поддържа спреният реактор Laughing
А в околните села живеят много бездомници и избягали затворници. Laughing
Така, че дозата която ще получите няма да е много голяма.
Все пак на ликвидаторите на аварията това им е било работата, а именно да се дезактивира района на аварията.
И доколкото знам там не се ходи с никакво специално облекло Very Happy

Здравей и добре дошъл. Усмивка
За опасността най-добре ми се струва да цитирам това което е написала Елена Филатова , че човек се страхува от неща. който не познава. В зоната се налага контрол основно на влизането през Русия, а през Украйна нищо не спира желаещите да влезнат. Пък си напълно прав за това, че там живеят бездомници и избягали затворници, къде иначе биха могли да изчезнат по-добре от място, което не съществува на картата. Доколкото съм чел освен персонал за останалите блокове има и технически персинал, който се грижи за поддръжката на самия саркофаг. Определено в там не е спирало да има хора и не се очертава такова нещо стига да изградят новия саркофаг и тогава ще продължи по-сериозната работа вътре, така да се каже.

Мнение Сря Мар 26, 2008 7:59 am
Antonii
Абониран потребител
Абониран потребител

Отговорете с цитат   

Мерси Laughing
Мнение Пет Мар 28, 2008 12:22 am
KRAKOMOBILA
Ранг - Киев
Ранг - Киев

Отговорете с цитат   

С удоволствие бих отишъл и в по-дългосрочен план се предвижда пътуване до там само да намеря финансите. Усмивка
Мнение Чет Юни 05, 2008 5:17 pm
billy_the_kid
Добре дошъл
Добре дошъл

Местожителство: София
  Отговорете с цитат   

Привет на всички.Нов съм във форума.От няколко години искам да посетя мястото (откакто бях чел репортжа на Елена Филатова Усмивка .Малко ме съмнява да може да си влезнеш свободно
в забранената зона откъдето и да било, дори и от страната на Украйна.Мисля че поне на всяка входна точка от пътната мрежа в района трябва да има КПП, най-малкото ако си бил там може, да пренесеш радиация и да облъчиш населението ти при връщането ти.Отделно мисля че може да си набавиш и радиоактивни материали (и то не смо в зоната около реактора) които по принцип не можеш без да имаш специални разрешения.Та искам да питам някой дали е запознат как може да се издейства разрешение, да посетиш Припят да речем?Колко би струвало?Става въпрос за индивидуално посещение, не за екскурзия.
Мнение Нед Юни 15, 2008 12:48 pm
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Antonii
Абониран потребител
Абониран потребител

Отговорете с цитат   

Цитат:

billy_the_kid написа:
Привет на всички.Нов съм във форума.От няколко години искам да посетя мястото (откакто бях чел репортжа на Елена Филатова Усмивка .Малко ме съмнява да може да си влезнеш свободно
в забранената зона откъдето и да било, дори и от страната на Украйна.Мисля че поне на всяка входна точка от пътната мрежа в района трябва да има КПП, най-малкото ако си бил там може, да пренесеш радиация и да облъчиш населението ти при връщането ти.Отделно мисля че може да си набавиш и радиоактивни материали (и то не смо в зоната около реактора) които по принцип не можеш без да имаш специални разрешения.Та искам да питам някой дали е запознат как може да се издейства разрешение, да посетиш Припят да речем?Колко би струвало?Става въпрос за индивидуално посещение, не за екскурзия.

Значи това което знам е, че сам в Припят неможеш да отидеш. Има си лицензирани екскурзоводи с които се отива и се ходи по определен маршрут. Самият саркофаг можеш да го видиш само отдалече Усмивка
За повече подробности виж по руските(украинските) форуми на тая тема.
Можеш да погледнеш и това: http://forum.pripyat.com/forumdisplay.php?f=53
Мнение Пон Юни 16, 2008 11:05 am
Sunny
Dictador
Dictador

Отговорете с цитат   

Всички разходки из зоната ако могат така да се нарекат се правят с така наречените мръсни рейсове. Има си екскурзовод и всеки пътник се наблюдава стриктно. Лично аз съм писал за подробности до няколко фирми и общо взето всяко движение е премислено по няколко пъти и реално риск за туристите няма. По тази причина и самостоятелни разходки не се допускат и всеки е под наблюдение. Усмивка

Мнение Сря Юни 18, 2008 8:34 am

Създайте нова тема Напишете отговор
Бърза навигация
Идете на:   
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа.
В момента е: Сря Дек 04, 2024 8:57 pm
  Покажи мнения от преди: