Sunny
Dictador
Местожителство: Някъде там ...
|
"Туризъм" в зоната на Чернобил
|
|
|
Един ден от чисто любопитство реших да потърся колко туристически агенции предлагат подобен род турове.
С изненада открих, че те не са никак малко. И цените варират в зависимост от оператора и бройката на желаещите изявили желание да посетят Чернобил и околностите. Туровете обикновено траят един ден.
Ето и няколко цитат от ценовите листи :
www.ukrainianweb.com
Chernobyl Tour pricing:
1 visitor: $425.00
2 visitors: $229/each
3 - 4: $190/each
5 - 9: $150/each
10-15: $120/each
www.hihostels.com.ua
49 persons - 85$
30 persons - 90$
20 persons - 95$
15 persons - 100$
8 persons - 105$
less then 8 people - call for quotation
www.tourkiev.com
* One Visitor -
US$ 425.00
* Two Visitors -
US$ 230.00
* Three - Four visitors -
US$ 195.00
* Five - Nine visitors -
US$ 155.00
* Group of 10-15 -
US$ 125.00
Мога да цитирам още доста агенции, но си мисля че тези цифри дават обща представа за това колко струва подобна "разходка".
На страниците на туристическите агенциите изрично се споменава следното :
Important !
However we undertake that the tour is 100% safe. There is a minimal exposing to the radiation but in total you won't get more then during a transatlantic flight. The doze you'll get is less then any X-ray and is completely harmless to your health.
Доколко е вярно оставям да решите сами.
Друго нещо, което ми направи впечатление беше, че обиколката в района се води Екологичен Туризъм. Аз лично мога да сложа под въпрос както и думата туризъм така и екологичен.
И за финал ще споделя лично мнение. Лично аз съм все още с противоречиво мнение по въпроса.
Вие бихте ли посетили зоната ?
И какво е Вашето мнение относно подобен вид туризъм ?
Вто Окт 30, 2007 1:42 pm
|
|
|
just_smile_{F}
Добре дошъл
|
аз честно казано бих отишла ...адски ми е интр. ,но средства няма
|
Пет Ное 02, 2007 5:10 pm
|
|
|
Sunny
Dictador
|
Ами в интерес на истината наистина такъв туризъм не е от най-достъпните. Пък човек трябва да смята, че тези цени, който съм споменал са парите само за еднодневния тур нужната екипировка. Останалите разходи по билети, хотели и така нататък значат още пари. Иначе любопитството категорично и мен мe изкушава.
Пет Ное 02, 2007 7:43 pm
|
|
|
strelok
Нов потребител
|
А не може ли направо да се изкара виза да се отиди в Киев и от там като онази мотористката да се разходим безплатно из зоната и може и в Припят хотела имат добри услуги ( Това за Припят беше шега)
Мисля че така също може да се посети зоната само тря да се отиди до Киев и тай от там с мотор или колело или с автобус ако има
|
Съб Яну 05, 2008 3:47 pm
|
|
|
Sunny
Dictador
|
Значи все още зоната е под охрана и названията на градовете и пътищата не фигурират в никоя от наскоро издадените карти, което за незапознат с обстановката не е в плюс. Не е невъзможно да се влезне, но по скоро не от към Киев. Така или иначе всеки желаещ може да си извади разрешително, а в това отношение туристическите фирми улесняват понеже освен разрешителното те набавят и транспорт и всичко нужно за преминаване през зоната. Аз лично си мисля, че това е за предпочитане, защото това са хора подготвени за нужните условия и разполагащи с нужната екипировка и техника.
Нооо всичко това си е мое лично мнение ...
Нед Яну 06, 2008 10:03 am
|
|
|
strelok
Нов потребител
|
аха е аз чух че около реактора освен че строят нов има и охрана която дава защитно облекло на хората който искат да отидат там
а не нов реактор а новия Саркофаг
|
Пон Яну 07, 2008 12:17 am
|
|
|
Sunny
Dictador
|
Няма фирма, която да има право да закара туристи толкова наблизо до реактора. Всяка туристическа агенция спазва определените ограничения и се съобразяват с наложените забрани за това до колко е безопасно човек да се приближи без определената екипировка.
Имаше точен списък с правилата, който трябва да спазва всеки турист. Ако го намеря ще ги цитирам тук.
Вто Яну 08, 2008 11:13 am
|
|
|
hrisi_plamenova
Редовен потребител
|
Със сигурност , ако отида там, ще си дам сметка ,че и идейка съм си нямала за случилото се. Когато си "част" от нещо, го осъзнаваш истински.
Нед Фев 17, 2008 12:16 am
|
|
|
Antonii
Абониран потребител
Местожителство: Перник-Козлодуй и обратно
|
Споко не е толкова опасноколкото си мислите.
Между другото там всеоще има персонал който поддържа спреният реактор
А в околните села живеят много бездомници и избягали затворници.
Така, че дозата която ще получите няма да е много голяма.
Все пак на ликвидаторите на аварията това им е било работата, а именно да се дезактивира района на аварията.
И доколкото знам там не се ходи с никакво специално облекло
|
Вто Мар 25, 2008 11:24 pm
|
|
|
Sunny
Dictador
|
|
|
|
Цитат: Antonii написа: Споко не е толкова опасноколкото си мислите.
Между другото там всеоще има персонал който поддържа спреният реактор
А в околните села живеят много бездомници и избягали затворници.
Така, че дозата която ще получите няма да е много голяма.
Все пак на ликвидаторите на аварията това им е било работата, а именно да се дезактивира района на аварията.
И доколкото знам там не се ходи с никакво специално облекло
Здравей и добре дошъл.
За опасността най-добре ми се струва да цитирам това което е написала Елена Филатова , че човек се страхува от неща. който не познава. В зоната се налага контрол основно на влизането през Русия, а през Украйна нищо не спира желаещите да влезнат. Пък си напълно прав за това, че там живеят бездомници и избягали затворници, къде иначе биха могли да изчезнат по-добре от място, което не съществува на картата. Доколкото съм чел освен персонал за останалите блокове има и технически персинал, който се грижи за поддръжката на самия саркофаг. Определено в там не е спирало да има хора и не се очертава такова нещо стига да изградят новия саркофаг и тогава ще продължи по-сериозната работа вътре, така да се каже.
Сря Мар 26, 2008 7:59 am
|
|
|
Antonii
Абониран потребител
Местожителство: Перник-Козлодуй и обратно
|
Мерси
|
Пет Мар 28, 2008 12:22 am
|
|
|
KRAKOMOBILA
Ранг - Киев
|
С удоволствие бих отишъл и в по-дългосрочен план се предвижда пътуване до там само да намеря финансите.
|
Чет Юни 05, 2008 5:17 pm
|
|
|
billy_the_kid
Добре дошъл
Местожителство: София
|
Привет на всички.Нов съм във форума.От няколко години искам да посетя мястото (откакто бях чел репортжа на Елена Филатова .Малко ме съмнява да може да си влезнеш свободно
в забранената зона откъдето и да било, дори и от страната на Украйна.Мисля че поне на всяка входна точка от пътната мрежа в района трябва да има КПП, най-малкото ако си бил там може, да пренесеш радиация и да облъчиш населението ти при връщането ти.Отделно мисля че може да си набавиш и радиоактивни материали (и то не смо в зоната около реактора) които по принцип не можеш без да имаш специални разрешения.Та искам да питам някой дали е запознат как може да се издейства разрешение, да посетиш Припят да речем?Колко би струвало?Става въпрос за индивидуално посещение, не за екскурзия.
|
Нед Юни 15, 2008 12:48 pm
|
|
|
Sunny
Dictador
|
Всички разходки из зоната ако могат така да се нарекат се правят с така наречените мръсни рейсове. Има си екскурзовод и всеки пътник се наблюдава стриктно. Лично аз съм писал за подробности до няколко фирми и общо взето всяко движение е премислено по няколко пъти и реално риск за туристите няма. По тази причина и самостоятелни разходки не се допускат и всеки е под наблюдение.
Сря Юни 18, 2008 8:34 am
|
|
|
|
|
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Следваща
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа.
В момента е: Сря Дек 04, 2024 8:57 pm
|
|
|