KRAKOMOBILA
Ранг - Киев
|
Не вярвам хеликоптерите да са зарявани защото за потушаване на пожарите и последствията от аварията по онова време са използвани едни от най-огромните хеликоптери в света, а именно Мил 6 както и най-огромните хеликоптери в света - Мил 26. Няма как да се зарови в земята хеликоптер са размери:
Мил (Ми) 6:
Височина (с носещият винт): 9,86 м.
Дължина: 33,18 м.
Ширина: 3,2 м.
Диаметър на носещият винт: 35,0 м.
Диаметър на опашният винт: 6,3 м.
Мил (Ми) 26:
Височина (с носещия винт): 8,15 м.
Дължина: 40,03 м.
Ширина: 3,25 м.
Диаметър на носещия винт: 32 м.
Диаметър на опашния винт: 7,67 м.
|
Чет Сеп 24, 2009 12:30 pm
|
|
|
Георги Иванов
Добре дошъл
Местожителство: Пловдив
|
А къде са останалите тогава,защото всичката техника участвала в ликвидацията е в зоната.Нищо не е излезнало навън.Иначе не е никакъв проблем да се изкопаят ровове с подобни размери за немного време,особенно при наличната техника там.Освен това нали не си представяш,че ще бъде направена дупка колкото е винта му-просто ще го поомачкат за бързо с БАТ-овете и хайде пръстта отгоре.Незнам,за мен засега това е една от мистерийте,ако я разгадая ще се похваля. Да поясня БАТ е онази машина,която е кръстоска между танк и булдозер.Виждал съм как намясто забива греблото на 50 sm в почвата и тръгва да бута.Особенно в по-песъчлива почва (каквато е и там най-вероятно) няма да има никакъв проблем за изкопаването на трапове с произволни размери за бързо време.
|
Чет Сеп 24, 2009 7:39 pm
|
|
|
Георги Иванов
Добре дошъл
|
Плюс това на филмите не съм видял друг вертолет освен Ми 8 да участва в потушаването на пожара в реактора,а той е доста по-скромен като размери.Тези огромни машини са ползвани по-скоро за дезактивация на останалата част от зоната като са пръскали със съответните разтвори ( както всъщност и са заснети повечето).
|
Чет Сеп 24, 2009 7:51 pm
|
|
|
Reiko
Модератор
Местожителство: Plovdiv
|
Доста се отклонихме от истинската тема не мислите ли?
_________________ Я хочу чтобы зона изчезла !!!
|
Чет Сеп 24, 2009 8:38 pm
|
|
|
Sunny
Dictador
Местожителство: Някъде там ...
|
Тук Reiko е напълно прав. Нека писането в конкретната тема не се отдалечава от насочеността и. Ако има желание винаги може да бъде пусната нова тема във форума свързана с конкретният въпрос.
Пет Сеп 25, 2009 6:47 am
|
|
|
NoName
Нов потребител
|
Гледам всичките мнения тука са с доста стари дати ... Интересно ми е, влизат ли oщe хора в този форум ... и има ли някакво движeние по темата, което обачe ме съмнява ...
|
Вто Мар 22, 2011 6:08 pm
|
|
|
NPP
Добре дошъл
|
:)
|
|
|
Здравейте! Доста отдавна не е писал никой тук, но аз като нов и доста заинтересуван от разходка до Чернобил мисля да събудя темата. Работя в сектор Оперативен Радиационен и Дозиметричен Контрол в АЕЦ Козлодуй, така че с "телуевизора нема да ме плашиш" както се кавза. Шегата на страна! Няма нищо страшно и, ако гама фона е такъв какъвто го дават наистина няма никаква причина за притеснение, ефективната доза от ренгенова снимка е доста по-голяма! Знам перфектно руски език и имам солидни познания по радиационна защита такаче, мога и сам да отида,но от финансова, а от чисто човешка гледна точка винаги е по-добре да не си сам. Дали има някой от този форум стигнал до там?
|
Пон Фев 17, 2014 11:11 pm
|
|
|
Sunny
Dictador
|
Здравей и добре дошъл при нас
За посещение има даже няколко човека ходили там. Един от главните модератори на форума е сред специалистите в тази област. Сигурен съм, че още доста хора от форума имат желание да отидат, но също предпочитат да не са единаци.
Вто Фев 18, 2014 2:58 pm
|
|
|
Reiko
Модератор
Местожителство: Plovdiv
|
Между другото отностно радиационната опасност, в сайта на Припят има изнесени графики на динамичния радиационен фон, на определени места от зоната и за сравнение също, и в големи известни градове. Впечатление ми направи обаче, че радиоактивния фон е средно около 2.5 пъти над нормата (дименсия-микроренген на час), което не ми се вижда кой знае колко високо. И второ впечатление обаче ми направи е, че фона в зоната и близост до нея е някак си константен, докато в другите известни градове "играе" много. Та въпроса ми е колко микроренгена на час ни се "полагат" годишно и колко е опасната доза?
_________________ Я хочу чтобы зона изчезла !!!
|
Вто Фев 18, 2014 5:11 pm
|
|
|
NPP
Добре дошъл
|
:)
|
|
|
Естествения радиационен фон се формира от няколко фактора, като започнеш от спецификата на самата местност(скали, подпочвени води и т.н.) и стигнеш до космичното лъчение, което силно се влияе от слънчевата активност именно и от там идва това вариране в стойностите.Фона при Чернобил изглежда константен, защото техногенните източници там надделяват, а тяхното излъчване на йонизиращи лъчения може само да намалява при условие , че не се формират нови такива и в зависимост от периода им на полуразпад.Относно дозите, наредба ОНРЗ(основни норми за радиационна защита) не взима в предвид дозите получени в следствие на естествения фон, а единствено тези които се получават в следствие на човешка дейност.Ефективната доза за една година на лице от населението в следствие на човешка дейност не трябва да превишава 1мСв, което е равно на 100мР или 100000микроР.При професионално облъчване стойностите са 20 пъти по-високи, а в изключителни случай и 50 пъти по-високи. В АЕЦ Козлодуй например, ако не са ти разрешени по-големи дози за един ден можеш да получиш до 10мР което е равно на 10000микроР(искам да обърна внимание на това,че Ренген е стара единица и не се използва официално,правилната единица за ефективна и еквивалентна доза е Сиверт ,а извън системна бер),при така изложените стойности можете сами да сметнете колко време ще ви трябва при фон 67 микроР/ч. за да достигнете дори минималните дози.Относно "опасната доза", това е силно относително и зависи както от вида на лъчението така и от самият човек, има хора получавали дози в цели Сиверти, които са си живи и здрави, както има и случай на хора умирали от половин Сиверт.Междодругото тук на работа имаме стари правилници по РЗ от 70-те години в които пише,че абсолютна летална доза е 600 Ренгена ефективна доза, но това с времето се е доказало като невярно.
|
Вто Фев 18, 2014 7:48 pm
|
|
|
Sunny
Dictador
|
Много благодаря за страхотното обяснение. Имам няколко проби на калкулатор за сайта, но определено трябваше повече работа за да ги направя точни
Много ми е неприятно да кажа, че леко се отклонихме от темата, но винаги можем да да продължим разговора в отделна тема. Лично на мен би ми било безкрайно интересно.
Още веднъж благодаря за изчерпателният отговор.
Сря Фев 19, 2014 8:38 am
|
|
|
старшината
Нов потребител
|
Интересно е да се посети това място.Но за повече от един ден.Аз бих си купил апартамент в Припят.
_________________ Злото никога не умира,то само чака да се прероди!url=http://imageshack.us/photo/my-images/694/ywkb.jpg/][/url]
|
Чет Мар 27, 2014 4:42 am
|
|
|
Sunny
Dictador
|
За посещение повече от един ден определено ще има какво да се види и къде да се отиде. Виж сега за подобна покупка силно се съмнявам да е възможна, но човек никога не знае
Пет Апр 11, 2014 7:40 am
|
|
|
Antonii
Абониран потребител
Местожителство: Перник-Козлодуй и обратно
|
Re: :)
|
|
|
Цитат: NPP написа: Здравейте! Доста отдавна не е писал никой тук, но аз като нов и доста заинтересуван от разходка до Чернобил мисля да събудя темата. Работя в сектор Оперативен Радиационен и Дозиметричен Контрол в АЕЦ Козлодуй, така че с "телуевизора нема да ме плашиш" както се кавза. Шегата на страна! Няма нищо страшно и, ако гама фона е такъв какъвто го дават наистина няма никаква причина за притеснение, ефективната доза от ренгенова снимка е доста по-голяма! Знам перфектно руски език и имам солидни познания по радиационна защита такаче, мога и сам да отида,но от финансова, а от чисто човешка гледна точка винаги е по-добре да не си сам. Дали има някой от този форум стигнал до там?
Има хора даже от АЕЦ Козлодуй стигналидо там.
Ако те интересуват подробности, питай кой от ОЗ-2 е ходил и веднага ще те ориентират
_________________ Аз имам мускули, мене акъл ми нетребва!
|
Вто Апр 22, 2014 9:37 pm
|
|
|
|
|
Иди на страница Предишна 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Следваща
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа.
В момента е: Сря Дек 04, 2024 8:38 pm
|
|