Авария във френска АЕЦ
Предишна тема  |  Следваща тема  >

Създайте нова тема  Напишете отговор
Чернобил > Категория - Аварии

Автор Съобщение
Sunny
Dictador
Dictador

Местожителство: Някъде там ...
Авария във френска АЕЦ   Отговорете с цитат   

Експерти по радиацията заявиха, че аварията със сигурност е нанесла по-големи поражения на околната среда, отколкото твърдят властите.
09.07.2008

Френската атомна централа "Трикастен" Снимка ЕПА/БГНЕС

Френските власти забраниха използването на вода от кладенци за пиене и поливане, както и риболова и плуването в района, засегнат от изтичане на
радиоактивна течност от френската атомна централа "Трикастен" в град Болен, Южна Франция.
Замърсената вода е попаднала в три френски реки - Рона, Гафиер и Лозон, предават агенциите.
Вчера течност, съдържаща около 360 килограма радиоактивен уран, се изляла от лошо запечатан контейнер в централата. Властите казаха, че няма опасност за населението и че са взети необходимите мерки.
Експерти по радиацията заявиха, че аварията със сигурност е нанесла по-големи поражения на околната среда, отколкото твърдят властите. Комитетът за независимо изследване и информация за радиоактивността- "френска организация с нестопанска цел", обяви днес, че изпуснатата в околната среда радиация е най-малко 100 пъти над допустимите граници.
Френската ядрена фирма "Арева" съобщи днес, че изтичането на замърсена с уран течност е по-малко, отколкото се е смятало първоначално, предаде Ройтерс.
Според "Арева" изтекли са 30 кубически метра течност, съдържаща необогатен уран, но част от течността е била "уловена" от системата за сигурност и в почвата и реките са проникнали само 18 кубически метра.
По данни на префектурата Воклюз в речните води уранът е в милиграми, което значи, че рискът за населението е малък.

Източник : НетИнфо

П.П.
На мен ли ми се струва или действително подобни заглавя зачестиха ?
Confused Shocked

Мнение Чет Юли 10, 2008 8:49 am
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
razved4ik
Ранг - Киев
Ранг - Киев

Местожителство: България, Стара Загора
НАПОМНЯ МИ ЗА ЧЕРНОБИЛ   Отговорете с цитат   

Всичко това много напомня за Чернобил... "нямало опасност" Sad
Мнение Чет Юли 10, 2008 10:21 am
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Antonii
Абониран потребител
Абониран потребител

Местожителство: Перник-Козлодуй и обратно
  Отговорете с цитат   

Значи от такива издънки не са застраховани и в "най-безопасната" АЕЦ. Но този инцидент няма нищо общо с безопасната работа на реактора Very Happy
При такива инциденти се получават локални замърсявания, които при взети адекватни мерки са почти без последствия.
Мнение Чет Юли 10, 2008 3:07 pm
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Sunny
Dictador
Dictador

Местожителство: Някъде там ...
  Отговорете с цитат   

Така е прав си. Никой не е застрахован, както и никой не е перфектен. Основната ми мисъл, е че когато стане нещо подобно винаги се започва с масово затъмнение. Нима това е правилният подход ? Разбирам ако това е опит да се избегне паниката, но това е приложимо по мое скромно мнение само докато се изгради план на действие за решаване на проблема. Все пак става въпрос за човешки животи, който могат да бъдат спасени и жертви от подобен проблем да бъдат сведени до минимум.
Общо взето по тази причина пуснах и тази тема. Става въпрос за минало събитие, но е факт как всичко пак е било на косъм. Което още веднъж доказва правилото, че 100% застраховка няма.

Мнение Чет Юли 10, 2008 9:12 pm
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Antonii
Абониран потребител
Абониран потребител

Местожителство: Перник-Козлодуй и обратно
  Отговорете с цитат   

Прав си, за съжаление в човешката природа няма нищо 100% сигурно. 100% сигурна е единствено смъртта.
Ако погледнеш съобщенията при такива инциденти думата "радиация" се избягва винаги когато може. Инцидентите по правило винаги се изкарват по-леки от действителното състояние. Това се прави именно с цел намаляване на въздействието върху психиката на обикновенните хора. Значи при такива инциденти психическите последствия върху хората са по-големи от физическите. Сигурно сте чули за йодните таблетки, които масово хората започват да пият при такива съобщения. Самите таблетки са безвредни, но факта че човек е прибегнал до приемането им говори, че той е уплашен(стресиран) от това съобщение.
Мнение Пет Юли 11, 2008 5:13 pm
rone
Нов потребител
Нов потребител

Отговорете с цитат   

АЕЦ не е завод за обогатяване на уран и тези 360 кг. метал вероятно са примесени с други радиоактивни отпадъци от прътите. Това да не е свръх-чистата вода от 1-ви кръг? При това следва да е замърсена свръх-чиста вода, която е влизала по някакъв начин в контакт с активното ядро на реактора. Не знаех, че може да има толкова замърсена вода - 360 кг метал (само Уран) и още колко други боклуци на 30м3 вода!
А тези франсета, ще чакат урана в местната рекичка да стане с концентрация от грамове на килограм - за да обявят замърсяването за сериозно . Shocked
Мнение Чет Авг 28, 2008 2:06 pm
Сталин
Редовен потребител
Редовен потребител

Местожителство: Варна
от Сталин   Отговорете с цитат   

Пуснато на: Чет Юли 10, 2008 10:21 am Заглавие: НАПОМНЯ МИ ЗА ЧЕРНОБИЛ

Всичко това много напомня за Чернобил... "нямало опасност"

Да и на мен само само да се евакуират за няколко дена заради неблакоприятни радиооактвини частици друг път само гръмнал реактор.Но има едно хубаво нещо,че ако кажат на целия свят че има гръмнал реактор всички ще изпаднат в паника но през социялизма хората са били мн. по органзирани.
Мнение Вто Май 26, 2009 3:03 pm
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла

Създайте нова тема Напишете отговор
Бърза навигация
Идете на:   

Часовете са според зоната GMT + 2 Часа.
В момента е: Сря Фев 12, 2025 9:50 am
  Покажи мнения от преди: