Нека сглобим наша история за случката
Предишна тема  |  Следваща тема  >

Създайте нова тема  Напишете отговор
Чернобил > Категория - Назад във времето

Автор Съобщение
Sunny
Dictador
Dictador

Местожителство: Някъде там ...
Нека сглобим наша история за случката   Отговорете с цитат   

Не случайно кръстих темата така. Идеята започна с предложението на razved4ik всеки да се върне назад в спомените си и да си припомни какво помни от дните след трагедията. И така да изготвим един вид наша история на събитията в България по времето на медийното или май е по-точно партийното затъмнение у нас.
Вие сте. Усмивка Аз малко ще поразровя спомените да видя аз какво си спомням от конкретните дати.

Мнение Вто Юли 22, 2008 10:16 am
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
razved4ik
Ранг - Киев
Ранг - Киев

Местожителство: България, Стара Загора
  Отговорете с цитат   

Мерси Sunny
И аз ще се мъча да си спомня нещо от онова време....
Мнение Вто Юли 22, 2008 7:11 pm
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Sunny
Dictador
Dictador

Отговорете с цитат   

Радвам, се че си насреща. Усмивка

Мнение Вто Юли 22, 2008 7:45 pm
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Antonii
Абониран потребител
Абониран потребител

Местожителство: Перник-Козлодуй и обратно
  Отговорете с цитат   

Аз веднага си казвам, за конкретният ден - непомня нищо.
Имам спомени единствено, че учителката ми в 1клас ни каза да не ядем плодовете от дърветата. То тогава се ядяха джанките зелени Усмивка, ама кой ти слуша даскали Very Happy
Ядохме си и марули от градината и череши си брахме, а па колко компота от вишни направихме, и си ги изядохме. Confused
А отностно дъждеца на първомайската манифестация, това е най-малкото което са понесли хората. Причината е, че те са получили външно облъчване, което въздейства по-малко отколкото вътрешното получено при поглъщането на радиоактивните изотопи. Crying or Very sad
От мен толкоз Exclamation
Стрелка
Мнение Вто Юли 22, 2008 9:43 pm
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
chessko
Нов потребител
Нов потребител

Отговорете с цитат   

Информационно затъмнение с пълна сила. Научихме може би 10 дни след аварията, някакъв чичко даде интервю по БНТ (министър на зравеопазването или нещо такова). Не си спомням точно каква информация даде, но в началото нямаше паника, тъй като незнаехме каква точно е силата на радиацията. А и честно да ви кажа от къде да знам какво точно е радиация на тия години. Поне да бяха обяснили на народа какво да прави, как да се предпази, а управляващите по това време са били запознати подробно със ситуацията и са снабдявани с храна от чисти райони след строга проверка.
Мнение Сря Юли 23, 2008 9:07 am
Man_Made_Hell
Ранг - Киев
Ранг - Киев

Местожителство: Хасково
  Отговорете с цитат   

Честно си казвам нищо не помня.Само,че всички много говореха за "чернобил" но кой ти казва на 3 годишно дете какво е това? Very Happy Радиация,заразени марули и дини ( ако не бъркам тогава вече ги бяха изтеглили от пазара ),май и вода не даваха да се пие,че даже и да излизат навън бременни и жени с малки деца-къде ли съм бил тогава аз Question
Мнение Пон Юли 28, 2008 1:27 pm
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
razved4ik
Ранг - Киев
Ранг - Киев

Местожителство: България, Стара Загора
Спомени....   Отговорете с цитат   

Спомням си, че по онова време бях 10-годишно хлапе и бях с баба ми на вилата.
Беше топло и горещо време и всички нагъвахме марули, репички и моркови....
Спомням си също така, че заваля обилен киселинен дъжд и в началото никой не го свързваше с Аварията...Sad До момента в който всички медии гръмнаха "Авария в Чернобил"!!! Честно казано, тук в Стара Загора нямаше голяма паника, не се раздаваше дори йод, нито пък купувахме минерална вода...може би, защото тук е дълбоката провинция Усмивка
Само "отговорните другари" знаеха истината и съм чувал от родителите си, че другарите са яли само плодове и зеленчуци, внесени отвън, от екологично чисти райони. А ние простолюдието ядохме зеленчуци и плодове, обилно поляти с радиационен дъжд ...Sad ееее това, ако е грижа за народа?!!
Мнение Пон Юли 28, 2008 3:06 pm
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Sunny
Dictador
Dictador

Отговорете с цитат   

Тяхната политика като основен закон е бил "Накрая ще останем само ние!"
Защо ли не съм изненадан? За колко други неща беше същото?
Иначе аз имам смътни спомени, но съм решил да напиша по-обемно мнение след като проведа разговор с близки и приятели та да мога да сглобя малко по-дълга (по възможност) история.

Мнение Вто Юли 29, 2008 10:48 am
rone
Нов потребител
Нов потребител

Отговорете с цитат   

Когато се разбра за аварията аз бях в детски санаториум в Хисаря. Нямаше конкретно съобщение, просто възрастните бяха уведомени за някакво дребно замърсяване. Изглежда е имало информация за рисковете, защото си спомням че започнаха да ни хранят с консервирани продукти (компоти и други такива). Извън тава нямаше никакви други ограничения за излизанията на открито и т.н. Организирано разхождаха всички деца по паркове, градини и археологически обекти.
Може би не трябваше да ни организират футболни мачове из тревните площи и да ограничат играта навън.
Прибрах се у дома в края на м. юни 1986г. и тогава научих за радиацията. Трябва да е било съобщено съвсем скоро, защото всички роднини бяха консумирали плодове и зеленчуци до края на сезонът им и нищо не беше изхвърлено.
Мнение Чет Авг 28, 2008 1:29 pm
Sunny
Dictador
Dictador

Отговорете с цитат   

Усмивка Май само аз останах да споделя къде съм бил по това време. По вре ма аварията и по времето когато се разбра и в двата случая си бях у дома с майка ми, докато баща ми е бил на работа. Разбира се никой и нищо не е знаел освен за "лекото замърсяване", за което са твърдяли от управниците. На манифестация не съм ходил чисто и просто понеже баща ми беше против подобен род изяви и обикновено доволно ги пропусках. Но сега докато говорих с него си спомни, че в Бърза помощ е имал колежка, която е завършила медицина в Германия. Някакъв профил свързан с медицина около космически програми. та тогава тя му била казала, за завишен радиационен фон, който била измерила в градинката на Московска.
Ами май това е за сега. Ще се повторя, че ако си припомня нещо още ще пиша пак.

Последната промяна е направена от Sunny на Съб Сеп 27, 2008 10:52 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Мнение Чет Сеп 04, 2008 6:50 pm
na4red
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: ВАРНА
  Отговорете с цитат   

1986 бях на 9 годинки - спомена ми се състои в това че майка ми един ден каза да не излизам навънка Shocked (може би за известно време) .Имам спомени от времето - беше мрачно време , облачно и ветровито .Поглеждайки през затворения прозорец помня как нямаше почти никой да се разхожда навън Rolling Eyes .
Мнение Съб Сеп 27, 2008 9:48 pm
Пенчева
Нов потребител
Нов потребител

Отговорете с цитат   

Тогава не съм била родена майка ми и баща ми не са знаели нищо..яли са репички марулки до тогава и някой е казал горе-долу за какво иде реч..дали е авария или не -не се знае.Управниците скрили от народа за случващото се хората си мислили че не е кой знае какво а просто замърсяване,което ще отмине.. Заблудата продължила до момента в който осъзнали,че може би от това зависи живота на много хора .. има жертви..не било шега
Мнение Нед Яну 11, 2009 1:37 pm
norvegard
Добре дошъл
Добре дошъл

Местожителство: Бургас
  Отговорете с цитат   

Чернобил беше добро средство да се очистят част от гоите Усмивка
Мнение Вто Фев 24, 2009 10:54 am
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Skype Име ICQ Номер
slowtraveler
Добре дошъл
Добре дошъл

Отговорете с цитат   

Здравейте,
Това е първия ми пост в този форум.
Браво на създателите му, тъй-като в България много малко хора са се интересували от този 'далечен' проблем и катастрофа.

Датата си я спомням точно - тогава бях 10 клас.
По НВО (Начално военно обучение) ни преподаваше един много точен дядка, ветеран от войната, но с много жив дух (нищо подобно на тогавашните и голяма част от настоящите военни).
Та дядката(о.з.полковник) въобще не му пукаше от това дали ще създаде паника или не - освободи ме от училище заедно с един съученик за два дни , и с един военен радиометър ходихме по училища да мерим фона...
За нас бе повече майтап на времето, но е факт, че в училищата ни вземаха доста сериозно.
Директно разкарахме всички изтривалки на входа (спомняте си ги тея парцали пред всяко училище), защото фона бе изключително висок, забраниха занятия по физическото възпитание по двора (голям фон около локвите, които се получиха от дъжда). Също така влизахме в столовете на училищата да мерим продуктите - в нашето лука бе с много висок фон и го изхвърлиха без да мрънкат....

Така бе около седмица, след това малко по малко живота си влезе в норми.
И сега си имам два радиометъра в къщи (Припять и един руски). За съжаление вече остаряха, и не мерят точно, но си ги пазя повече като сувенир, а и да се помни, как заради натрупване на човешки грешки, може да стане огромна технологична катастрофа (Three mile Island, Чернобил и т.н.).......
Мнение Сря Май 06, 2009 8:55 am
Sunny
Dictador
Dictador

Отговорете с цитат   

Добре дошъл при нас slowtraveler.
Много интересна история. За съжаление повечето хора не са били така добре запознати. Ти си попаднал на точното място при точният човек ако мога така да кажа.

Мнение Чет Май 07, 2009 3:15 pm

Създайте нова тема Напишете отговор
Бърза навигация
Идете на:   
Иди на страница 1, 2  Следваща
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа.
В момента е: Нед Окт 13, 2024 6:45 pm
  Покажи мнения от преди: