Sunny
Dictador
Местожителство: Някъде там ...
|
24 години след и ... Или годините на забравата.
|
|
|
Тази година смятам да бъда по-кратък. Понеже с всяка година осъзнавам колко малко хора помнят и колко по-малък отзвук намира датата на тази огромна трагедия, която всички се опитват упорито да забравят. Аз няма да кажа много, но ще помня.
Да утре се навършват 24 години ... това не е кратко време, даже не е малко време.
Дълго мислих как да го анонсирам. и реших тази година да оставя анонса в ръцете на малко помнещи. Да приятели молбата ми е ако имате желание и сте съпричастни да направите свой анонс.
Както всяка предишна година ще съм благодарен на всеки, който спомене къде е попаднал на отбелязване на датата, било във вестници, телевизия или друго.
Чернобил е толкова лесно да бъде забравен понеже е познат единствено сам на себе си. През първата година след катастрофата ние не искахме да споделяме историята си със света, сега не можем да го направим, защото ни е трудно на самите нас да си я спомним. Всички тези останки от това трагично събитие са спомен, слаб и обезобразен от времето. В бъдеще, незаинтересоваността на хората ще задуши малкото останало жерава докато накрая тя също ще изгасне. След това Чернобил ще остане да съществува в съзнанието на няколко изключителни личности и на самата природа.
(Journals, Юни 2006)
Н. Пр. Виктор Калник: Черната следа на Чернобил покри цялата планета
София. Аварията в Чернобил беше авария не за ограничен брой хора, а беше авария, която засегна целия украински народ. Това каза в интервю за предаването „Денят започва” по БНТ Н. Пр. Виктор Калник, посланик на Украйна в България. „Черната следа на Чернобил покри цялата планета”, заяви Калник. Той поясни, че са били облъчени 145 кв. метра от територия, един път и половина от територията на България, 5 млн. души, 5000 населени места. Калник заяви, че два големи града са били преселени за 3 дни с население от 50 – 60 хиляди души. „Починаха в рамките на първите три години след Чернобилската авария 500 хиляди души”, каза Калник и добави, че голяма част от тях са били млади хора, които са усещали по – силно радиацията.
Н. Пр. Виктор Калник каза още, че в резултат на Чернобилската авария е била разрушена една от големите империи – Съветския съюз. „Точно след 3-4 години видяхме как се разруши най-голямата тоталитарна система”.
Източник : Агенция "Фокус"
Годините на забравата не са ме достигнали и аз няма да забравя!
Къде отбелязаха ...
24 години от Чернобилската авария
26.04.2010 08:13
Днес се навършват 24 години от трагедията в АЕЦ "Чернобил" в Украйна.
На 26 април 1986 г. в 1:23 ч. става най-голямата ядрена авария в света, която засяга и България. Тя се случва в помещението на четвърти блок на Чернобилската АЕЦ в Украйна, тогава част от Съветския съюз. Това е най-тежката авария в историята на ядрената енергетика. Тя предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия.
Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, като близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус. Основна причина за аварията е човешкият фактор.
Стотици хиляди души са евакуирани от зоната на бедствието. Според доклад на ООН за 1995 г. броят на пряко и косвено пострадалите от аварията в Чернобилската АЕЦ е 9 милиона души.
Източник : Днес +
Още ...
Teen Problem.net
Всеки Ден.com
Ловеч Днес.eu
News.bg
Последната промяна е направена от Sunny на Пон Апр 25, 2011 8:55 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти
|
Нед Апр 25, 2010 6:20 pm
|
|
|
Keegan
Ранг - Киев
Местожителство: Хасково
|
Аз,често казано не знам какво да кажа.И още по-интересното е,че си бях нарочил утрешния ден за "Ден на Чернобил и Припят"-да изгледам всичко,което имам и да се опитам да не забравя какво се е случило.Защото си мисля,че малкото хора като нас ще успеят да запазят спомена за онзи далечен 26-ти април жив.Анонси няма да правя,спомени почти нямам...за това ще си помълча една минутка за всички онези хора.
_________________ Radda-Radda...
|
Нед Апр 25, 2010 7:14 pm
|
|
|
Reiko
Модератор
Местожителство: Plovdiv
|
Всяка година на този ден се старая да не се смея и да припомня на колкото се може повече хора. Тази година нищо няма да променя.
_________________ Я хочу чтобы зона изчезла !!!
|
Пон Апр 26, 2010 11:21 am
|
|
|
Toreador
Ранг - Киев
|
Поклон пред жертвите на тази ужасна трагедия!!!
|
Пон Апр 26, 2010 12:33 pm
|
|
|
Spirit
Редовен потребител
Местожителство: Бургас
|
Дълбок поклон на всички самоотвержени и смели хора,които са усмирявали и продължават да усмиряват силата на радиацията и нейните последици.Поклон пред биороботите,преборили със стоманените си ръце и воля мъките и силната радиация.Ако тези хора не бяха сторили това и не бяха отишли на тази сигурна смърт,щяхме да играем сталкер на живо!ВЕЧНА ПАМЕТ! NEVER FORGET NEVER FORGIVE!
|
Пон Апр 26, 2010 1:05 pm
|
|
|
Burned
Добре дошъл
|
Ужасна трагедия, никога няма да забравя кадрите и снимките, които съм виждал, свързвани с нея.
|
Пон Апр 26, 2010 9:13 pm
|
|
|
dyers_eve
Нов потребител
|
Минута мълчание за Всички онези, които дадаха живота си за мен и теб. В тази минута мълчание да почетем и паметта на невинните загинали хора. И нека не ние да си спомняме за този ден, а да напомняме на тези, които нехаят за случилото се.
Поклон!
|
Пон Апр 26, 2010 9:50 pm
|
|
|
dareas
Добре дошъл
Местожителство: Варна
|
Поклон пред паметта на всички загинали при тази ужасна злополука. Надявам се такива аварии никога повече да не се повтарят.
_________________ Зоната...
|
Пон Апр 26, 2010 10:21 pm
|
|
|
GEGATA
Ранг - Припят
Местожителство: Бургас
|
|
|
|
Чернобил е може би една от най-големите трагедии в атомната енергетика въобще случвали се някога... и за това много хора се опитват да забравят случилата се трагедия, но уви... много хора пострадаха от това... дори и леля ми.
Всеки път когато си мисля за тази трагедия се изпълвам с тъга и онова чувство, което го изпитвам при всички катастрофи и инциденти (шок, но не точно... нещо между шок и паника...) смесено с носталгия и почит към СССР. Всеки път когато се замисля за това започвам да мечтая... искам някой ден да отида там... далеч от глъчките и цигарения дим, далеч от трафика и алармите на колите. Нооо ... за жалост това се превръща в атракция вместо паметник на трагедията.Малките деца като чуят гръмнал АЕЦ (ако знаят какво е това) ще си кажат "Ехаа..." Може би... може би не... но знаете какво имам предвид. Жално ми е, че всички се опитват да иронизират тази случка, но уви... за някой хора това е просто АЕЦ с дупка в покрива.
Много хора пострадаха, много хора страдат и много хора ще страдат за тази грешка, но уви... станалото - станало.
Поклон пред всички хора, отдали живота си и този на своите деца, било то родени и неродени. Нека не забравяме тази трагедия и да си спомняме по-често за нея! Поклон !
Сря Юни 30, 2010 1:30 pm
|
|
|
Сталин
Редовен потребител
Местожителство: Варна
|
Здравейте,отдавна не съм влизал във форума,НЯМА ЗАБРАВЯ НИКОГА,такъв героизъм и смелост!!!
Вто Ное 09, 2010 9:22 pm
|
|
|
AndyFX
Редовен потребител
Местожителство: София - Банкя
|
Месец преди годишнината медиите почнаха отново да бълват снимки и статии:
"На 26 април ще се навършат 25 години от трагедията в Чернобил"
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=20&oid=12300&galid=44522
Съб Мар 26, 2011 11:23 pm