Sunny
Dictador
Местожителство: Някъде там ...
|
Снимките ще се появят максимално бързо във фото галерията.
Благодарение на нашия приятел Dikson вече имаме нова галерия с много хубави фотоси от зоната.
Нед Май 15, 2011 9:14 am
|
|
|
Dikson
Mad scientist
Местожителство: Sofia
|
|
|
|
Моето посещение в Зоната беше на 9 Май, който е Ден на отворените врати там. В този ден местните граждани могат свободно да посетят град Припят. Това се оказа от съществено значение за разходката ни там като туристи. За това и моята история е по-различна от стандартните екскурзии провеждани там
Пристигнахме около 11:30 часа пред първото КПП, където вече имаше задръстване от коли и автобуси. В автобусите видях възрастни хора носещи цветя и венци, а в колите имаше предимно млади хора. След като минахме проверката автобуса ни продължи директно към Chernobylinterinform организацията, която организира достъпа и престоя ни в Зоната. Там видяхме карти на замърсяване на Зоната, както и снимки от макети на град Славутич.
След като разгледахме снимките всеки един от нас се запозна и подписа условията за посещение на Зоната. След това потеглихме с автобуса директно към 4-ти реактор. За съжаление по пътя към централата ни спря полицай, който въпреки разрешението за достъп на групата не ни допусна и каза, че на този етап достъпа е изрично забранен. Екскурзоводът каза, че по-късно през деня ще се опита да говори с властите и да ни осигури достъп до там. След което директно потеглихме за град Припят. По пътя минахме покрай "Червената гора", веднага рестартирах дозиметъра и онемях, като видях, че той превъртя. В галерията можете да видите снимка на дозиметъра преди превъртането му
Може би километър преди началото на града видяхме огромно задръстване от коли и автобуси. Хората паркираха и тръгваха пеша към града. Наложи ни се да слезем от автобуса и да вървим в група почти до КПП-то на града. След това екскурзовода ни покани в автобуса и влязохме в града. Първото нещо, което видяхме в града беше огромен кръст, под който хората оставяха венци и цветя. Продължавайки по пътя видяхме част от изоставените жилищни сгради и скоро се озовахме в центъра на града. Центърът беше пълен с хора, но преобладаваха предимно младите. Повечето се разхождаха, други бягаха из града, а една част седяха и си почиваха. Голяма част си носеха бутилки с бира и пиеха. Веднага след като слязохме екскурзовода прецени ситуацията и ни каза, че можем спокойно самостоятелно да разгледаме града като след около час и половина трябва пак да се съберем на същото място и да потеглим от града
Сякаш всички това бяха чакали, групата почти моментално се пръсна. Една част от тях директно влезе в хотел Полися, по етажите срещнахме много млади хора. Една част, от които бяха облечени в камуфлажни дрехи, носеха радиостанции и пиеха бира, докато в един момент разбрахме че играят като сталкери
Повечето бяха на покрива на хотела, забелязахме и един полицай, който наблюдаваше от покрива всичко случващо се и предаваше на своите колеги по радиостанция. Оказа се, че почти на всяка сграда имаше наблюдаващи, явно, за да не излезе положението извън контрол в града.
Продължихме да разглеждаме сградите, като почти сме се движели в една линия, тъй като не познавахме района, а това ни отнемаше доста време. От време на време чувахме по мегафон предупрежденията на полицията към определени групи в сградите там. Може да се каже, че това допълнително усили тръпката от разглеждането на града
За съжаление времето бързо отлетя и след като се качихме в автобуса отидохме на обяд в един от столовете, от който имаше изглед към 5 и 6 реактор. След това екскурзоводът ни каза, че вече може да посетим 4-ти реактор и групата изпадна в еуфория
По пътя с автобуса към 4-ти реактор екскурзоводът каза, че снимките са абсолютно забранени и ще имаме възможност да се снимаме само в едно положение пред реактора до момумента на загиналите.
След като слязохме рестартирах отново дозиметъра и отново онемях от показанията му 3,24 mSv/h. Сетих се за една снимка на Елена Филатова пред 4-ти реактор с показание от 0,71 mSv/h. Изводите са просто без коментар.
По време на снимките до монумента екскурзоводът сподели, че при правенето на саркофага за извършването на заварки са били използвани 1000 заварчици, като всеки един от тях е бягал до обекта и е извършвал заварката в продължение на 1 минута, за което време е получавал годишната си доза радиационно облъчване.
Накрая бих искал да споделя, че пътуването, посещението и обстановката в Зоната наистина ме накара да се почувствам като екстремен турист, изживяване, което пожелавам на всеки един от форума да изпита там
_________________ " Follow me and I will bring you success! "
/St. Joan of Ark/
|
Вто Май 17, 2011 8:09 pm
|
|
|
Sunny
Dictador
|
Просто нямам думи. Страхотен разказ. Щом видях снимката направена от теб веднага се сетих за тази на Елена и асоциацията беше неизбежна.
Първо искам да ти благодаря за хубавите снимки, а също така за страхотното описание.
Накрая мога само да кажа, че сериозно то и без това мое желание да посетя Зоната сега вече е двойно.
Вто Май 17, 2011 8:45 pm
|
|
|
SkiGeorgi
Ранг - Киев
Местожителство: Пловдив
|
Добър разказ, интересни снимки, но все пак си мисля, че на една форумна среща ще се получи още по-добре.
Пет Май 20, 2011 7:40 am
|
|
|
Dikson
Mad scientist
Местожителство: Sofia
|
Аз съм винаги За !
_________________ " Follow me and I will bring you success! "
/St. Joan of Ark/
|
Пон Май 30, 2011 4:40 pm
|
|
|
Antonii
Абониран потребител
Местожителство: Перник-Козлодуй и обратно
|
Като скоро посетил зоната искам да ви кажа, че ако бяхте мерили мощността на дозата зад камъка на паметника щеше да ви покаже толкова колкото на снимката на филатова.
Иначе екскурзията си струва, но ако групата ви е по маломерна. Нашата беше от 4 души, тогава може да се видят доста повече неща. Ако искате мога и да ви кача клипче на "рибките" които живеят в канала около АЕЦа. Само кажете къде да ви го пратя.
Иначе максималната мощност на дозата която измерихме беше 15 микросиверта на час върху една стара изхвърлена техника участвала в ликвидацията на аварията.
_________________ Аз имам мускули, мене акъл ми нетребва!
|
Сря Юни 01, 2011 8:42 pm
|
|
|
SkiGeorgi
Ранг - Киев
|
Цитат: Antonii написа: Ако искате мога и да ви кача клипче на "рибките" които живеят в канала около АЕЦа. Само кажете къде да ви го пратя.
Прати снимки, клипове, каквото имаш. И колкото повече - толкова повече!
Цитат: Antonii написа: Иначе максималната мощност на дозата която измерихме беше 15 микросиверта на час върху една стара изхвърлена техника участвала в ликвидацията на аварията.
Бре, нищо сериозно, само 10 пъти повече от стойността в Пловдив и повечето градове в България.
Чет Юни 02, 2011 7:15 am
|
|
|
Antonii
Абониран потребител
Местожителство: Перник-Козлодуй и обратно
|
Грешиш, 100 пъти над нормалния фон и 50 над максимално допустимия.
Пък, ако кажете и как да кача видеото или на кого да го пратя за да го качи няма да сбъркате.
_________________ Аз имам мускули, мене акъл ми нетребва!
|
Чет Юни 02, 2011 8:55 pm
|
|
|
SkiGeorgi
Ранг - Киев
|
Прав си. Изпуснал съм едната 0
Чет Юни 02, 2011 9:30 pm
|
|
|
Sunny
Dictador
|
Може да го изпратиш на мен, но трябва да уточним как. Пиши на ЛС за да уточним подробностите.
Пет Юни 03, 2011 8:45 am
|
|
|
NoName
Нов потребител
|
Прекалено много хора взеха да влизат в зоната и ще я развалят. Виждал съм по снимките следи от много вандалски прояви. Незнам какъв малоумник трябва да си за да разваляш нещo в зоната и какъв кеф ще ти донесе това, пълни олигофрени ... Ако радиацията беше по-висока, ситуацията щеше да е друга.
Иначе да отида до Припят е една от мечтите ми определено ... И рано или късно ще отида, но предпочитам да съм с малко хора или най-добре сам. Не ми харесва да има много хора, както когато е бил Dikson, все едно съм отишъл на бит пазара ...
Завиждам на Sunny естествено ... 700 долара са около 1000 лева по груби сметки, ако не се лъжа. Не са изобщо много пари за такава екскурзия, но за мене в този момент са много. Нали знаете и 5 лева са много пари когато ги нямаш ...
|
Чет Авг 04, 2011 10:33 am
|
|
|
S.T.A.L.K.E.R.
Ранг - Чернобил
Местожителство: Припять...
|
Цитат: NoName написа: . Виждал съм по снимките следи от много вандалски прояви. Незнам какъв малоумник трябва да си за да разваляш нещo в зоната и какъв кеф ще ти донесе това, пълни олигофрени ...
Графитите ли имаш предвит?
_________________ S.-->Scavengers
T.-->Trespasser
A.-->Adventurers
L.-->Loners
K.-->Killers
E.-->Explorers
R.-->Robbеrs
|
Пон Авг 22, 2011 10:21 am
|
|
|
GEGATA
Ранг - Припят
Местожителство: Бургас
|
Цитат: S.T.A.L.K.E.R. написа:
Цитат: NoName написа: Виждал съм по снимките следи от много вандалски прояви. Незнам какъв малоумник трябва да си за да разваляш нещo в зоната и какъв кеф ще ти донесе това, пълни олигофрени ...
Графитите ли имаш предвит?
Сигурно... вандали навсякъде има, така, че и да се ядосваш няма смисъл.
Пон Авг 22, 2011 3:25 pm
|
|
|
S.T.A.L.K.E.R.
Ранг - Чернобил
Местожителство: Припять...
|
Тъжно, но е факт.
_________________ S.-->Scavengers
T.-->Trespasser
A.-->Adventurers
L.-->Loners
K.-->Killers
E.-->Explorers
R.-->Robbеrs
|
Вто Авг 23, 2011 3:41 pm
|
|
|
Keegan
Ранг - Киев
Местожителство: Хасково
|
|
|
|
Цитат: NoName написа: Прекалено много хора взеха да влизат в зоната и ще я развалят. Виждал съм по снимките следи от много вандалски прояви. Незнам какъв малоумник трябва да си за да разваляш нещo в зоната и какъв кеф ще ти донесе това, пълни олигофрени ... Ако радиацията беше по-висока, ситуацията щеше да е друга.
Иначе да отида до Припят е една от мечтите ми определено ... И рано или късно ще отида, но предпочитам да съм с малко хора или най-добре сам. Не ми харесва да има много хора, както когато е бил Dikson, все едно съм отишъл на бит пазара ...
Завиждам на Sunny естествено ... 700 долара са около 1000 лева по груби сметки, ако не се лъжа. Не са изобщо много пари за такава екскурзия, но за мене в този момент са много. Нали знаете и 5 лева са много пари когато ги нямаш ...
Прав си донякъде.Едно приятелче от моята група се изпишка в стая 503 на хотел Полися.
Иначе разказа малко по-горе си е стандартната обиколка,няма нищо различно от това,което преживях и аз.С изключение на полицията,може би и на сталкерите
_________________ Radda-Radda...
|
Чет Сеп 01, 2011 5:36 am
|
|
|
|
|
Иди на страница Предишна 1, 2, 3, 4 Следваща
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа.
В момента е: Вто Дек 03, 2024 5:18 am
|