Chernobyl Tour 2011
Предишна тема  |  Следваща тема  >

Създайте нова тема  Напишете отговор
Чернобил > Категория - Общи въпроси

Автор Съобщение
Sunny
Dictador
Dictador

Местожителство: Някъде там ...
  Отговорете с цитат   

Снимките ще се появят максимално бързо във фото галерията. Усмивка

Благодарение на нашия приятел Dikson вече имаме нова галерия с много хубави фотоси от зоната. Наздраве

Мнение Нед Май 15, 2011 9:14 am
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Dikson
Mad scientist
Mad scientist

Местожителство: Sofia
  Отговорете с цитат   

Моето посещение в Зоната беше на 9 Май, който е Ден на отворените врати там. В този ден местните граждани могат свободно да посетят град Припят. Това се оказа от съществено значение за разходката ни там като туристи. За това и моята история е по-различна от стандартните екскурзии провеждани там Cool

Пристигнахме около 11:30 часа пред първото КПП, където вече имаше задръстване от коли и автобуси. В автобусите видях възрастни хора носещи цветя и венци, а в колите имаше предимно млади хора. След като минахме проверката автобуса ни продължи директно към Chernobylinterinform организацията, която организира достъпа и престоя ни в Зоната. Там видяхме карти на замърсяване на Зоната, както и снимки от макети на град Славутич.
След като разгледахме снимките всеки един от нас се запозна и подписа условията за посещение на Зоната. След това потеглихме с автобуса директно към 4-ти реактор. За съжаление по пътя към централата ни спря полицай, който въпреки разрешението за достъп на групата не ни допусна и каза, че на този етап достъпа е изрично забранен. Екскурзоводът каза, че по-късно през деня ще се опита да говори с властите и да ни осигури достъп до там. След което директно потеглихме за град Припят. По пътя минахме покрай "Червената гора", веднага рестартирах дозиметъра и онемях, като видях, че той превъртя. В галерията можете да видите снимка на дозиметъра преди превъртането му Surprised

Може би километър преди началото на града видяхме огромно задръстване от коли и автобуси. Хората паркираха и тръгваха пеша към града. Наложи ни се да слезем от автобуса и да вървим в група почти до КПП-то на града. След това екскурзовода ни покани в автобуса и влязохме в града. Първото нещо, което видяхме в града беше огромен кръст, под който хората оставяха венци и цветя. Продължавайки по пътя видяхме част от изоставените жилищни сгради и скоро се озовахме в центъра на града. Центърът беше пълен с хора, но преобладаваха предимно младите. Повечето се разхождаха, други бягаха из града, а една част седяха и си почиваха. Голяма част си носеха бутилки с бира и пиеха. Веднага след като слязохме екскурзовода прецени ситуацията и ни каза, че можем спокойно самостоятелно да разгледаме града като след около час и половина трябва пак да се съберем на същото място и да потеглим от града Very Happy

Сякаш всички това бяха чакали, групата почти моментално се пръсна. Една част от тях директно влезе в хотел Полися, по етажите срещнахме много млади хора. Една част, от които бяха облечени в камуфлажни дрехи, носеха радиостанции и пиеха бира, докато в един момент разбрахме че играят като сталкери Surprised

Повечето бяха на покрива на хотела, забелязахме и един полицай, който наблюдаваше от покрива всичко случващо се и предаваше на своите колеги по радиостанция. Оказа се, че почти на всяка сграда имаше наблюдаващи, явно, за да не излезе положението извън контрол в града.
Продължихме да разглеждаме сградите, като почти сме се движели в една линия, тъй като не познавахме района, а това ни отнемаше доста време. От време на време чувахме по мегафон предупрежденията на полицията към определени групи в сградите там. Може да се каже, че това допълнително усили тръпката от разглеждането на града Very Happy

За съжаление времето бързо отлетя и след като се качихме в автобуса отидохме на обяд в един от столовете, от който имаше изглед към 5 и 6 реактор. След това екскурзоводът ни каза, че вече може да посетим 4-ти реактор и групата изпадна в еуфория Very Happy

По пътя с автобуса към 4-ти реактор екскурзоводът каза, че снимките са абсолютно забранени и ще имаме възможност да се снимаме само в едно положение пред реактора до момумента на загиналите.
След като слязохме рестартирах отново дозиметъра и отново онемях от показанията му 3,24 mSv/h. Сетих се за една снимка на Елена Филатова пред 4-ти реактор с показание от 0,71 mSv/h. Изводите са просто без коментар.
По време на снимките до монумента екскурзоводът сподели, че при правенето на саркофага за извършването на заварки са били използвани 1000 заварчици, като всеки един от тях е бягал до обекта и е извършвал заварката в продължение на 1 минута, за което време е получавал годишната си доза радиационно облъчване.

Накрая бих искал да споделя, че пътуването, посещението и обстановката в Зоната наистина ме накара да се почувствам като екстремен турист, изживяване, което пожелавам на всеки един от форума да изпита там Парти
Мнение Вто Май 17, 2011 8:09 pm
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя Skype Име
Sunny
Dictador
Dictador

Отговорете с цитат   

Усмивка Просто нямам думи. Страхотен разказ. Щом видях снимката направена от теб веднага се сетих за тази на Елена и асоциацията беше неизбежна.

Първо искам да ти благодаря за хубавите снимки, а също така за страхотното описание.
Накрая мога само да кажа, че сериозно то и без това мое желание да посетя Зоната сега вече е двойно.

Мнение Вто Май 17, 2011 8:45 pm
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
SkiGeorgi
Ранг - Киев
Ранг - Киев

Местожителство: Пловдив
  Отговорете с цитат   

Добър разказ, интересни снимки, но все пак си мисля, че на една форумна среща ще се получи още по-добре.

Not forget! Not forgive!
Мнение Пет Май 20, 2011 7:40 am
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dikson
Mad scientist
Mad scientist

Местожителство: Sofia
  Отговорете с цитат   

Аз съм винаги За !
Мнение Пон Май 30, 2011 4:40 pm
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя Skype Име
Antonii
Абониран потребител
Абониран потребител

Местожителство: Перник-Козлодуй и обратно
  Отговорете с цитат   

Като скоро посетил зоната искам да ви кажа, че ако бяхте мерили мощността на дозата зад камъка на паметника щеше да ви покаже толкова колкото на снимката на филатова.
Иначе екскурзията си струва, но ако групата ви е по маломерна. Нашата беше от 4 души, тогава може да се видят доста повече неща. Ако искате мога и да ви кача клипче на "рибките" които живеят в канала около АЕЦа. Само кажете къде да ви го пратя.
Иначе максималната мощност на дозата която измерихме беше 15 микросиверта на час върху една стара изхвърлена техника участвала в ликвидацията на аварията.
Мнение Сря Юни 01, 2011 8:42 pm
SkiGeorgi
Ранг - Киев
Ранг - Киев

Отговорете с цитат   

Цитат:

Antonii написа:
Ако искате мога и да ви кача клипче на "рибките" които живеят в канала около АЕЦа. Само кажете къде да ви го пратя.

Прати снимки, клипове, каквото имаш. И колкото повече - толкова повече!

Цитат:

Antonii написа:
Иначе максималната мощност на дозата която измерихме беше 15 микросиверта на час върху една стара изхвърлена техника участвала в ликвидацията на аварията.

Бре, нищо сериозно, само 10 пъти повече от стойността в Пловдив и повечето градове в България.

Not forget! Not forgive!
Мнение Чет Юни 02, 2011 7:15 am
Antonii
Абониран потребител
Абониран потребител

Местожителство: Перник-Козлодуй и обратно
  Отговорете с цитат   

Грешиш, 100 пъти над нормалния фон и 50 над максимално допустимия.
Пък, ако кажете и как да кача видеото или на кого да го пратя за да го качи няма да сбъркате. Усмивка
Мнение Чет Юни 02, 2011 8:55 pm
SkiGeorgi
Ранг - Киев
Ранг - Киев

Отговорете с цитат   

Прав си. Изпуснал съм едната 0 Embarassed

Not forget! Not forgive!
Мнение Чет Юни 02, 2011 9:30 pm
Sunny
Dictador
Dictador

Отговорете с цитат   

Може да го изпратиш на мен, но трябва да уточним как. Пиши на ЛС за да уточним подробностите. Усмивка

Мнение Пет Юни 03, 2011 8:45 am
NoName
Нов потребител
Нов потребител

Отговорете с цитат   

Прекалено много хора взеха да влизат в зоната и ще я развалят. Виждал съм по снимките следи от много вандалски прояви. Незнам какъв малоумник трябва да си за да разваляш нещo в зоната и какъв кеф ще ти донесе това, пълни олигофрени ... Ако радиацията беше по-висока, ситуацията щеше да е друга.
Иначе да отида до Припят е една от мечтите ми определено ... И рано или късно ще отида, но предпочитам да съм с малко хора или най-добре сам. Не ми харесва да има много хора, както когато е бил Dikson, все едно съм отишъл на бит пазара ...
Завиждам на Sunny естествено ... Very Happy 700 долара са около 1000 лева по груби сметки, ако не се лъжа. Не са изобщо много пари за такава екскурзия, но за мене в този момент са много. Нали знаете и 5 лева са много пари когато ги нямаш ... Shocked
Мнение Чет Авг 04, 2011 10:33 am
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
S.T.A.L.K.E.R.
Ранг - Чернобил
Ранг - Чернобил

Местожителство: Припять...
  Отговорете с цитат   

Цитат:

NoName написа:
. Виждал съм по снимките следи от много вандалски прояви. Незнам какъв малоумник трябва да си за да разваляш нещo в зоната и какъв кеф ще ти донесе това, пълни олигофрени ...

Графитите ли имаш предвит?
L.-->Loners
K.-->Killers
E.-->Explorers
R.-->Robbеrs
Мнение Пон Авг 22, 2011 10:21 am
GEGATA
Ранг - Припят
Ранг - Припят

Местожителство: Бургас
  Отговорете с цитат   

Цитат:

S.T.A.L.K.E.R. написа:
Цитат:

NoName написа:
Виждал съм по снимките следи от много вандалски прояви. Незнам какъв малоумник трябва да си за да разваляш нещo в зоната и какъв кеф ще ти донесе това, пълни олигофрени ...

Графитите ли имаш предвит?

Сигурно... вандали навсякъде има, така, че и да се ядосваш няма смисъл.

АКО ГЕРОИТЕ ИМАХА ВРЕМЕ ДА МИСЛЯТ, НЯМАШЕ ДА ИМА ГЕРОИЗЪМ !!!
Мнение Пон Авг 22, 2011 3:25 pm
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Skype Име
S.T.A.L.K.E.R.
Ранг - Чернобил
Ранг - Чернобил

Местожителство: Припять...
  Отговорете с цитат   

Тъжно, но е факт. Sad
L.-->Loners
K.-->Killers
E.-->Explorers
R.-->Robbеrs
Мнение Вто Авг 23, 2011 3:41 pm
Keegan
Ранг - Киев
Ранг - Киев

Местожителство: Хасково
  Отговорете с цитат   

Цитат:

NoName написа:
Прекалено много хора взеха да влизат в зоната и ще я развалят. Виждал съм по снимките следи от много вандалски прояви. Незнам какъв малоумник трябва да си за да разваляш нещo в зоната и какъв кеф ще ти донесе това, пълни олигофрени ... Ако радиацията беше по-висока, ситуацията щеше да е друга.
Иначе да отида до Припят е една от мечтите ми определено ... И рано или късно ще отида, но предпочитам да съм с малко хора или най-добре сам. Не ми харесва да има много хора, както когато е бил Dikson, все едно съм отишъл на бит пазара ...
Завиждам на Sunny естествено ... Very Happy 700 долара са около 1000 лева по груби сметки, ако не се лъжа. Не са изобщо много пари за такава екскурзия, но за мене в този момент са много. Нали знаете и 5 лева са много пари когато ги нямаш ... Shocked

Прав си донякъде.Едно приятелче от моята група се изпишка Embarassed в стая 503 на хотел Полися. Rolling Eyes
Иначе разказа малко по-горе си е стандартната обиколка,няма нищо различно от това,което преживях и аз.С изключение на полицията,може би и на сталкерите Very Happy
Мнение Чет Сеп 01, 2011 5:36 am

Създайте нова тема Напишете отговор
Бърза навигация
Идете на:   
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа.
В момента е: Вто Дек 03, 2024 5:18 am
  Покажи мнения от преди: